Linkuri accesibilitate

Sentință împotriva unor polițiști cu comportament bestial în aprilie 2009


Vitalie Crețu

În procesul intentat de Vitalie Crețu, Judecătoria Centru dispune pedepse cu închisoarea (cu suspendare) împotriva a doi polițiști.


Vitalie Cretu isi aminteste cu lux de amanunte acele dramatice zile. Pe 7 aprilie a fost la serviciu, iar pe 8 si 9 a protestat pasnic in Piata Marii Adunari Nationale. Victima spune ca a fost urmarit atunci pana la Spitalul de Urgenta, unde activeaza ca electrician, de trei politisti imbracati in civil. In ograda spitalului, a fost doborat la pamant, batut cu bestialitate. La strigatele lui s-a adunat mai multa lume, a venit si seful unitatii medicale, a fost chemata politia.

Maltratarile, insa, au continuat si la Comisariatul Buiucani, unde Vitalie Cretu a fost judecat in cateva clipe si condamnat la 5 zile de arest. Dupa un an si 8 luni de la evenimentele din aprilie 2009 in instanta si-a anuntat verdictul. Primii doi politisti au fost condamnati pentru maltratarea protestatarilor de atunci.

Gheorghe Vutcariov de la Comisariatul General de Politie s-a ales cu 4 ani de privatiune de libertate, cu suspendare conditionata pe 5 ani si privarea de dreptul de a detine functii timp de 2 ani pentru “exces de putere” si “fals in acte publice”.

Alexandru Mocanu de la Regimentul Scut a fost condamnat la 2 ani de inchisoare, cu suspendare conditionata pe 5 ani si privarea de dreptul de a activa in decurs de 5 ani pentru “exces de putere”.

In dosar figureaza un al treilea politist, acesta insa a fost declarat nevinovat. Procuratura Generala si victima afirma ca sentinta Judecatoriei Centru este prea blanda si ca o vor ataca cu recurs.

Chiar si daca s-au scurs 20 de luni de la acele proteste din 7 aprilie, Victor Catana, ministrul de interne, spune ca este doar un inceput de deznodamant pentru ca alte zeci de dosare urmeaza sa fie duse la capat de catre instanta de judecata.

Victor Catana: Mai mult de 40 de dosare s-au intentat fata de politistii care au aplicat tortura in timpul evenimentelor din aprilie, anul trecut.

Europa libera: Cat de mult au afectat imaginea politiei acele evenimente din 7 aprilie 2009?

Victor Catana: Acele evenimente din aprilie au afectat grav imaginea politiei in societate. A fost nevoie de intreprins masuri cardinale pentru a spulbera acea imagine negativa, pentru a reveni la normalitate in activitatea politieneasca.

Chiar si daca imaginea politiei incepe sa se imbunatateasca, totusi misterul asupra acelor evenimente dramatice din aprilie 2009 mai planeaza.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG