Linkuri accesibilitate

Negocierile trilaterale - runda a treia


Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu

Liderul PL Mihai Ghimpu a declarat că la discuțiile de azi cele trei partide au reuşit să se înţeleagă asupra unui model de guvernare echilibrat.

La Chişinău s-au reluat astăzi negocierile între partidele AIE în vederea unei eventuale noi guvernări comune. Noile discuţii vin după critici aspre ale liderului democraţilor, Marian Lupu, la adresa presiunilor pe care le-ar face asupra sa, inclusiv prin intermediul străzii, colegii de alianţă. Cum au influenţat aceste reproşuri atmosfera noilor negocieri?

După această nouă rundă de negocieri în format trilateral, dar care a avut loc în lipsa liderului democraţilor Marian Lupu, niciunul dintre negocietori nu au pomenit despre criticile formulate ieri de acesta la adresa colegilor săi liberal-democraţi. Solicitat de Europa Liberă, liderul PLDM Vlad Filat a refuzat să comenteze criticile democraţilor spunând doar că ar fi bine ca astfel de declaraţii să fie însoţite şi de probe.

Dumitru Diacov, care a condus grupul de negocietori ai democraţilor, a fost şi mai evaziv, dar a calificat drept „bună” discuţia de astăzi. El a precizat că toate partidele au venit cu propuneri referitoare la modul cum ar urma să fie repatizate responsabilităţile în noul guvern şi că democraţii sunt hotărâţi să continue discuţiile în acest format.

Ceva mai explicit a fost liderul liberalilor Mihai Ghimpu. El a anunţat că cele trei partide au reuşit să se înţeleagă asupra unui model de guvernare echilibrat, motiv pentru care consideră foarte importante rezultatele obţinute astăzi. Mihai Ghimpu nu a dat detalii, dar aşa cum se ştie, partidul său, împreună cu democraţii, insistă pe partajarea egală a portofoliilor în viitor guvern, pe când liberal-democraţii, care au aproape de două ori mai multe madate în Parlament propuseseră ca la baza acestui exerciţiu să fie luat principiul proporţionalităţii.

Deşi ieri liberal-democraţii anunţaseră că vor veni la această nouă întâlnire cu un proiect de acord în baza căruia ar urma să fie constituită alianţa, se pare că până astăzi ei s-au răzgândit. Vlad Filat a anunţat că documentul va fi elaborat de acum încolo, printr-un efort comun al celor trei partide. Următoarea întâlnire între partidele AIE va avea loc joi.
Previous Next

XS
SM
MD
LG