Linkuri accesibilitate

Cererea PCRM de a verifica listele de alegători respinsă de Curtea de Apel


Rezultatul renumerării voturilor scrutinului din noiembrie va fi anunțat joi.

Renumărarea a început în această dimineaţă, în incintele în care au fost dislocate secţiile de vot pe data de 28 noiembrie, cu participarea foştilor membri ai birourilor electorale şi sub monitorizarea observatorilor de la partide şi a unui număr de peste patru mii de poliţişti. Până la această oră, multe dintre circumscripţiile electorale au şi raportat la Comisia Electorală Centrală încheierea procedurii de renumărare, dar rezultatele vor putea fi făcute publice abia maine, după adunarea datelor din toate circumscripţiile.

Solicitat de Europa Liberă, secretarul CEC, Iurie Ciocan, a descris astfel procedura care va urma acestei renumărări: “Ele ajung la noi pe parcursul zilei de maine, poimane noi le totalizam si pana la sfarsitul zilei de vineri ducem materialele la Curtea Constituţională ca să examineze sub aspectul legalitatii rezultatele alegerilor in intregime.

Europa Liberă: Ce decizii poate să ia Curtea?

Iurie Ciocan: ”Două posibile variante. Fie că dă aviz asupra legalităţii desfăşurării alegerilor şi validează mandatele de deputat. Fie stabileşte prin aviz că alegerile nu au corespuns legii şi le califică ilegale şi atunci în două săptămâni facem alte alegeri.”

Ce şanse există ca acest lucru să se întâmple? Primele rezultate ale renumărării ar arăta că nici una. Din nou Iurie Ciocan: “Anenii Noi deja a raportat la CEC prin telefon. Pentru Pl, spre exemplu, în urma renumărării - plus un vot, PD – plus un vot, PCRM- plus trei, PLDM – minus nouă. Deci la nivgel de raion e vorba despre unităţi de voturi, nu zeci, ci unităţi. Deci, nici o şansă că se va schimba distribuirea de mandate.”

Prognoze similare au sunat în acest zile şi dinspre mai mulţi observatori independenţii, unii dintre care au optat chiar pentru sancţionarea comuniştilor în cazul în care acuzaţiile de fraudă prin care au motivat nevoia renumărării nu se vor adeveri. Renumărare care a costat peste 13 milioane de lei, bani suficienţi, precum au calculat jurnaliştii, pentru reparaţia a 13 şcoli sau construcţia unei grădiniţe pentru copii din temelii.

De altfel, comuniştii, care au cerut renumărarea voturilor acuzând erori grave în procesul de numărare a sufragiilor şi întocmire a proceselor-verbale, au declarat astăzi că şi procesul de renumărare ar fi fost unul eronat, motiv din care poate fi considerat ca şi eşuat. Unii observatori au văzut în asta o încercare a comuniştilor de a anticipa lipsa unor devieri importante a rezultatelor alegerilor după renumărare.

Comuniştii s-au declarat nemulţumiţi în special de faptul că observatorii lor nu au fost lăsaţi să verifice listele de alegători de bază şi cele suplimentare, dar o plângere depusă de ei în acest sens la Curtea de Apel Chişinău a fost respinsă ca fiind neîntemeiată.

Comisia Electorală Centrală a precizat ulterior că, de fapt, verioficarea listelor se face de către funcţionarii electorali, iar observatorii desemnaţi de partidul comunist au fost împiedicaţi să facă copii de pe aceste documente, ceea ce a şi constituit motivul adresării acestui partid în judecată.
Previous Next

XS
SM
MD
LG