Linkuri accesibilitate

Amînarea fără explicații a pronunțării sentinței în procesul intentat lui Hodorkovsky


Procesul poartă o încărcătură politică atât de mare, încât sentinţa va fi decisă la Kremlin și va fi anunțată în plină perioadă de vacanță.

Planificată pentru astăzi, anunţarea sentinţei la Moscova în cel de-al doilea proces al fostului magnat petrolier Mihail Hodorkovsky a fost amânată până în pragul Anului Nou. În lipsa unei explicaţii din partea tribunalului rus, mulţi se întreabă care ar fi motivele.

Când un grup de suporteri ai lui Mihail Hodorkovsky au mers azi dimineaţă la judecătoria Homovniceskii de la Moscova, au găsit lipit pe uşă anunţul că sentinţa va fi pronunţată pe 27 decembrie.

Între cei care au aflat abia la faţa locului că pronunţarea sentinţei se amână, se numără şi avocaţii, şi părinţii fostului magnat, acuzat de fraudă şi delapidare într-un proces pe care mulţi îl consideră motivat politic.

Mama inculpatului, Marina Hodorkovskaya, în vârstă de 76 de ani, spune că nu are alte cuvinte pentru a descrie comportamentul autorităţilor decât că este o insultă. Alături de aproximativ 200 de suporteri care au organizat un protest în faţa Tribunalului în ciuda gerului de afară, Marina Hodorkovskaya a spus că speranţele că fiul său va fi achitat, îi sunt tot mai mici. „Desigur, vor să ne ofere un cadou de sărbători”, a spus ea cu sarcasm.

Analistul Evghenii Mincenko de la Institutul de Analize Politice de la Moscova crede că procesul poartă o încărcătură politică atât de mare, încât sentinţa se va decide în birourile de la Kremlin. Autorităţile ar fi amânat-o intenţionat pentru perioada sărbătorilor, când nimănui nu-i pasă de politică, aşa încât să treacă neobservată de publicul larg. Pentru Mincenko, amânarea înseamnă că fostul magnat petrolier rus va primi o ştire proastă pe 27 decembrie. Întrebarea este cât de proastă.

În vârstă de 47 de ani, Hodorkovski a fost arestat în 2003 şi condamnat la opt ani de închisoare pentru evaziune fiscală iar compania sa, Yukos, a fost dezmembrată şi înghiţită de firma de stat Rosnefti.

Mulţi au spus că cel mai bogat om al Rusiei de la acea vreme a fost pedepsit pentru finanţarea opoziţiei şi nesupunerea arătată preşedintelui de atunci Vladimir Putin.

Acum, Hodorkovski se află cu un an înainte de ispăşirea primei pedepse, dar este judecat din nou. Împreună cu partenerul său de afaceri, Platon Lebedev, el este acuzat că ar fi furat petrol de zeci de milioane de dolari.

Pe 2 noiembrie, când şi-a rostit pledoaria finală, fostul magnat i-a spus judecătorului Viktor Danilkin că are în mâini nu doar soarta a doi oameni. „Cred că nimeni nu aşteaptă să-mi recunosc vinovăţia”, a spus Hodorkovski. „Milioane de ochi urmăresc acest proces în Rusia şi întreaga lume. Ei speră că Rusia va deveni o ţară a libertăţii şi legii, că legea va domni asupra birocraţilor şi că sprijinirea partidelor de opoziţie nu va fi urmată de represalii”.

Preşedintele Dmitri Medvedev, succesorul lui Vladimir Putin, astăzi premier, a anunţat de multe ori planuri ambiţioase pentru a îmbunătăţi justiţia. Dar ele nu au avansat. Criticii cred că verdictul în cazul Hodorkovski va arăta cât de serioase sunt planurile lui Medvedev şi de cât sprijin se bucură ele în rândul elitei de la Moscova.
XS
SM
MD
LG