Linkuri accesibilitate

Ucraina între reforme și vînătoare de vrăjitoare


Iulia Timoșenko părăsind biroul Procuraturii de stat
Iulia Timoșenko părăsind biroul Procuraturii de stat

Guvernul încearcă să dea vina pe fostul cabinet Timoșenko pentru actuala situaţie şi pentru toate problemele ţării.


Procuratura ucrainiana a deschis dosar penal impotriva fostului premier de la Kiev, Iulia Timosenko pentru ceea ce procurarii considera a fi abuz in serviciu. In ultimul timp, cinci dintre fostii membri ai cabinetului doamnei Timosenko se afla sub ancheta procuraturii. Iulia Timosenko sustine ca aceste investigatii sunt motivate politic si ca dovedesc ca noile autoritati de la Kiev au declansat o „vinatoare de vrajitoare” impotriva oponentilor politici, intr-o actiune de „terorizare”.

Doamna Timoşenko este acuzată că ar fi folosit banii obţinuti pentru proiecte ecologice din partea comunităţii internaţionale, potrivit protocoalelor de la Kyoto, pentru a plăti pensile. In concluzie, spun procurarii a fost vorba de o deturnare de fonduri si ca atare, pe timpul investigaţiei doamna Timoşenko are interdicţie de a părăsi ţara. Procuratura susţine ca ar fi vorba de o deturnare de fonduri de 425 de milioane de dolari.

Pentru ca aceşti bani să fi putut fi folositi pentru pensii, în momentul crizei bugetare din 2009, doamna Timoşenko, pe atunci premier, ar fi trebuit să ceara votul Parlamentului. Pentru ca nu a făcut acest lucru, susţin procurorii, doamna Timoşenko a abuzat de puterea cu care a fost investită.

Iulia Timoşenko neaga că ar fi deturnat fonduri şi îşi declară nevinovăţia: „Împotriva mea a fost declanşată a acțiune penală pentru că aş fi folosit bani dintr-un program de mediu pentru a plăti pensile în timpul crizei. Pensiile au fost plătite, dar nu din fondurile pentru mediu. Pensile au fost plătite din conturile trezoreriei naţionale. Adică de la buget…”

Doamna Timoşenko susţine că investigaţia împotriva sa este de fapt o acţiune menită să terorizeze opozitia democrată şi că a fost declanşată o „vinătoare de vrajitoare“ împotriva opozitiei.

Urmatoarea înfățişare a fostului premier în faţa procurorilor este anunţată pentru luni 20 decembrie cînd i se vor aduce oficial la cunostiinţa învinuirile.

Analistul politic de la Kiev Iuri Iakimenko, de la centrul de analiză Razumkov, a declarat colegilor noştri de la serviciul ucrainean că acţiunea procuraturii împotriva fostului premier este menită să atragă simpatia opiniei publice, într-un moment in care nemultumirile faţă de politicile noilor autorităţi sunt în creştere:

„Guvernul trebuie să ia măsuri nepopulare în legatura cu reforma sistemului de pensii, a locuintelor si a codului muncii. Toate acestea sunt măsuri nepopulare şi guvernul nu are sprijinul opiniei publice. Dimpotriva, nemulţumirea publică este în creştere. Ca rezultat, guvernul trebuie să distragă atenţia şi să dea vina pe fostul guvern pentru actuala situaţie şi pentru toate problemele ţării.”

Luna trecuta la Kiev şi în alte importante orase din Ucraina s-au desfășurat importante proteste de stradă, impotriva măsurilor de creştere a impozitelor pentru intreprinderile mici şi mijlocii. Explicaţia guvernului a fost că aceşti bani vor fi folosiţi pentru plata pensiilor. Legea, amendată, a intrat in vigoare pe 3 decembrie.

Dar doamna Timoşenko nu este singura investigată de procuratura pentru o presupusă deturnare de fonduri. In aceiasi situaţie se afla unii dintre cei mai importanţi fosti ministrii ai cabinetului sau: ministrul de interne Iuri Lutsenko, ministrul economiei Bogdan Danilişkin şi mai nou şi ministrul mediului: Gheorghi Filipciuk.

Ce explicaţii dă guvernul preşedintelui Viktor Ianukovici? Lupta impotriva corupţiei ca o prioritate a mandatului sau. Pina una alta e vorba numai de presupusa corupţie a fostelor autorităţi.
XS
SM
MD
LG