Linkuri accesibilitate

PRCM se adresează CSJ pentru a obține listele de alegători


Sergiu Sârbu
Sergiu Sârbu

Comuniştii reproşează CEC că nu ar fi verificat listele, aşa cum i-ar fi cerut CC atunci când a decis numărarea repetată.

Comisia Electorală Centrală a început ieri să renumere voturile de la 28 noiembrie.
Rezultatele, anunţate iniţial pentru astăzi, întârzie, iar iniţiatorii verificării, comuniştii, se plâng în continuare că nu sunt lăsaţi să participe.

Secretarul CEC Iurie Ciocan a precizat pentru Europa Liberă că, deocamdată, au fost adunate datele furnizate de 31 din 36 de circumscripţii electorale existente, iar diferenţele dintre rezultatele numărării repetate şe cele iniţiale sunt de ordinul zecilor.

Iurie Ciocan: “N-avem datele din câteva circumscripţii mari, cum ar fi Chişinăul cu 600 de mii de alegători şi altele, cum ar fi Căuşeni sau Ungheni. Dar diferenţele sunt de ordinul zecilor. La nivel de ţară ar putea să se ridice la nivelul câtorva sute. Oricum, un madat e 17 mii, dar nici până la o mie nu se va ridica cifra diferenţelor.”

Nepotrivirile s-ar datora, aşa cum afirmă funcţionarii electorali, unor greşeli umane şi tehnice, care nu sunt pe măsură să modifice rezultatele finale.

Partidul Comuniştilor, care a şi cerut renumărarea, insistă însă că aceasta nu poate fi luată în calcul pentru că nu s-au verificat şi listele de alegători, prin urmare nu se va putea demonstra dacă au existat sau nu cazuri de votare multiplă. În încercarea de a obliga Comisia Electorală Centrală să le permită să copieze aceste liste pentru o verificare paralelă, comuniştii au apelat la justiţie, dar au obţinut un refuz din partea Curţii de Apel Chişinău. Astăzi, PCRM-ul a readresat plângerea Curţii Supreme de Justiţie.

L-am întrebat pe juristul formaţiunii, Sergiu Sârbu, ce urmăreşte partidul comuniştilor cu aceast proces în jurtiţie.

Sergiu Sârbu: “Noi avem confirmate cazuri de votare multiplă, adevărat nu multe şi nu masive, deoarece le-am obţinut pe alte căi. Ca să probăm avem nevoie de aceste liste, care din păcate nu ni se pun la dispoziţie. Dacă obţinem câştig de cauză, vom verifica listele şi dacă vom avea probe ne vom adresa procuraturii ca să penalizeze vinovaţii. Dacă nu, vom duce la Curtea Constituțională datele pe care le avem şi lasă CC să dea apreciere.”

Comuniştii reproşează autorităţii electorale în special faptul că nu ar fi verificat listele, aşa cum i-ar fi cerut CC atunci când a decis numărarea repetată, acuzaţie respinsă însă de CEC. I-am solicitat o clarificare preşedintelui CC, Dumitru Pulbere.

Dumitru Pulbere: “Din material noi vom vedea ce s-a făcut şi ce nu. Dacă însă renumărarea s-a efectuat cu erori şi aceste erori vor fi confirmate de o instanţă de judecată, atunci vom vedea. Sau vom constata erorile şi vom indica să se renumele anumite circumscripţii. Sau vom lua altă decizie. E greu de spus care – vom vedea…”

Vom mai preciza că, aşa cum ne-a spus Dumitru Pulbere, Curtea Constituţională s-ar putea întruni pentru examinarea rezultatelor alegerilor, în general, şi a renumărării, în particular, până la sfârşitul săptămânii viitoare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG