Linkuri accesibilitate

Democrații americani cu privirea spre alegerile din 2012


Președinte Barack Obama prezentînd declarația Caseil Albe referitoare la strategia în Afganistan și Pakistan
Președinte Barack Obama prezentînd declarația Caseil Albe referitoare la strategia în Afganistan și Pakistan

Criticii de la stinga sustin e ca Obama si-a abandonat baza electorala.


Democratii au pierdut alegerile din noiembrie din Statele Unite. E posibil ca si Barack Obama sa le piarda in 2012? - Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

E posibil ca Obama sa aiba un contracandidat, aflat ideologic la stinga sa, in preliminariile democrate. Asa a pierdut Jimmy Carter in 1980, cind Edward Kennedy l-a concurat in preliminariile democrate pe presedintele de atunci. La fel s-a intimplat si cu primul presedinte Bush, care a dus o lupta politica in preliminariile republicane, in fata lui Pat Buchanan.

Stinga politica americana e suparata pe Obama pentru concesii facute in legislatie cu privire la taxe. Presedintele sustine ca actualul compromis este mai bun decit toate opțiunile posibile, in actualul context politic. Stinga nu e de-acord ca Obama a renuntat la asigurari de stat, in legea cu privire la reformarea sistemului medical. Acum e suparata ca presedintele a acceptat sa mentina neschimbate taxele pentru cei bogati.

Democratii care spun acum ca nu-l vor concura pe presedinte s-ar putea razgindi daca sondajele arata ca acesta ar pierde in fata republicanilor. Ceea ce criticii de la stinga sustin e ca Obama si-a abandonat baza electorala.

Observatorii amintesc ca alegerile prezidentiale incep in statele Iowa si New Hampshire – in cel de-al doilea Obama pierzind data trecuta. Daca insa ar face-o si in 2012, Partidul Democrat ar fi ccuprins de panica. In 1968, Gene McCarthy obtinea in New Hampshire 49%, fata de 48% pentru presedintele Lyndon Johnson dar, sub presiunea evenimentelor Johnson a decis sa se retraga. Si asa a fost ales in cele din urma republicanul Richard Nixon. McCarthy a acuzat in acea campanie ca administratia Johnson nu spune cit e dispusa sa cheltuiasca pentru o victorie militara in Vietnam.

Analogia de acum este razboiul din Afganistan. Initial, America l-a demarat din ratiuni unanim acceptate—anihilarea Al Qaida dupa atentatetele teroriste din 2001. Acum insa cind Al Qaida este practic distrusa in Afganistan, Statele Unite incearca sa gaseasca alte ratiuni pentru a ramine: constructia democratica, drepturile omului si drepturi egale pentru toti cetatenii. Cheia acolo este Pakistanul, dar si conducerea afgana, acuzata de coruptie si proasta gestionare a tarii.

Problema presedintelui este ca retragerea anuntata pentru iulie 2011 nu se bucura de sprijinul conducerii armatei americane, care o considera prematura. Multi cred ca retragerea se va produce in 2014. Numai ca asta e dupa alegeri si Barack Obama va fi invinuit in 2012 ca nu si-a respectat promisiunile fata de stinga partidului sau.
XS
SM
MD
LG