Linkuri accesibilitate

Crimele comunismului - urmare a dictaturii proletariatului


Căderea lui Lenin la București în martie 1990

Comunismul - o ideologie intrinsec pervertită

De-a lungul deceniului care a urmat caderii zidului Berlinului si disparitiei URSS-ului comunismul si-a pastrat o lunga serie de nostalgici si nimanui nu i-a venit ideea de a propune in mod serios o condamnare publica a comunismului in egala masura cu cea a nazismului. In toate tarile in care partidele care se afiseaza in mod deschis ca fiind naziste sint interzise, partidele comuniste au putut continua sa functioneze fara oprelisti.

Situatia a ramas aceeasi si astazi, numai ca intre timp crimele comunismului au fost deja condamnate public printr-o rezolutie a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, in 2006, la 15 ani dupa prabusirea URSS-ului. Textul pe baza caruia a fost redactata rezolutia fusese introdus in 2003 de catre deputatul crestin-democrat olandez van der Linden. Pina atunci se considera in general ca excesele criminale ale comunismului, in special ale stalinismului, maoismului si regimului Khmerilor Rosii al lui Pol Pot au fost niste derive regretabile si condamnabile, dar ca doctrina comunista in sine ramine o ideologie umanista si egalitara care a fost rau aplicata.

Rezolutia Consiliului Europei a pus capat acestei atitudini complezente. Acea rezolutie considera ca nu trebuie facuta o distinctie intre ideologia comunista si practica ei. Nu se poate spune ca doctrina comunista e buna, dar ca ea a fost rau aplicata. Consiliul Europei a afirmat astfel in mod explicit ca ororile comunismului si-au avut sursa in “teoria luptei de clasa si a dictaturii proletariatului”.

Precizarea este foarte importanta, intrucit ea duce la concluzia ca pina si partidele comuniste care nu s-au aflat niciodata la putere sint condamnabile pentru faptul ca functioneaza pe baza a ceea ce un papa, Pius al XI-lea, a numit inca din anii ’30 o “ideologie intrinsec pervertita”.

Si in Romania, in urma cu 4 ani, in decembrie 2006, presedintele Traian Basescu a condamnat in mod oficial comunismul si crimele sale. Anul trecut, Parlamentul European a condamnat la rindul sau ideologiile totalitare, inclusiv – in mod explicit - comunismul. Mai ramane de organizat un Nuernberg al comunismului, ceea ce este insa greu de crezut ca se va concretiza, cind vedem dificultatile legale intampinate pina si intr-un caz atit de concret cum e procesul regimului Khmerilor Rosii care se taraganeaza de multi ani in Cambodgia.
XS
SM
MD
LG