Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Crăciun de criză cu Mannekenpiss


Manneken Pis la Bruxelles
Manneken Pis la Bruxelles

Mare mi-a fost dezamăgirea cînd am văzut că pe un tirbușon scria „made in China”...


Fiind Craciun de criza, m-am dus sa cumpar cadouri de criza, care aici in Bruxelles sint lucruri simple si ieftine, ce produc entuziasm atunci cind sint oferite unor prieteni din alta tara. Un tirbuson in forma de Manneken Pis, de exemplu. Manneken Pis e acea statuie din evul mediu a unui baietel in pielea goala care urineaza.

Manneken Pis e simbolul Bruxelles-ului, cam cum e turnul Eiffel in Paris. Baietelul urineaza pe unde trebuie, tinindu-si robinetul cu mina, si tocmai acolo e infipta spirala tirbusonului pe aceste nimicuri numai bune de oferit cind ai bani putini.

Mare mi-a fost insa dezamagirea cind am vazut ca pe tirbusonul meu scria „made in China”. Stai putin, nu pot sa ofer asa ceva. M-am dus inpoi si am descoperit ca pe majoritatea suvenirurilor scria „made in China”. Inclusiv pe reproduceri din pictori flamanzi si pe globurile transparente cu zapada artificiala care cade pe Atomium, celalalt simbol al Bruxelles-ului.

Sigur, citisem si eu ca trei sferturi din jucariile planetei sint fabricate in China. Nu ma asteptam insa ca acest flagel sa atinga si suvenirurile... Pai ce mai e belgian atunci? Poate chiar e adevarata clevetirea pe care am auzit-o, si anume ca pina si o parte din ciocolata si berea belgiana vine din China, fabricata probabil de copii-sclavi.

Evident, lucrurile nu se opresc aici. Am aflat ca aceasta criza se va prelungi si anul viitor, sau poate inca multi ani... si atunci unele planuri se impun de la sine... Acela de a cumpara un brad artificial, de pilda, care va dura multi ani, poate o vesnicie... dar mi-e teama de momentul in care am sa ma uit pe talpa lui si am sa vad gravat adinc in plastic: made in China.

Pina si iPhonul pe care vecinul meu instarit l-a cumparat pentru nevasta-sa e fabricat in China. Nu m-am putut abtine sa nu ii arat asta, macar ca sa-i stric bucuria imbuibata.

Copiilor le-am cumparat niste sinistre, dar practice, socotitori din plastic, cu care ei au sa ma ajute sa-mi fac impozitele... nu va spun unde sint fabricate... iar anul asta am decis, pentru ca au crescut, sa le destainui copiilor un mare adevar: Mos Gerila nu traieste in Laponia, sau in Norvegia, dincolo de cercul polar... Sau, mai bine zis, a trait odata acolo, dar s-a mutat. Acum traieste in China.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG