Linkuri accesibilitate

„MGB" l-a condamnat pe Vardanean


Moldova - Ernest Vardanean, journalist, undated
Moldova - Ernest Vardanean, journalist, undated

Condamnarea jurnalistului Ernest Vardanean la Tiraspol la 15 ani de detenţie cu regim sever a trezit reacții de protest la Chişinău şi din partea unor misiuni diplomatice occidentale.


Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri. 15 minute cu Radio Europa Liberă. Retrospectiva principalelor evenimente ale săptămâniii trecute vă este prezentată de Vasile Botnaru.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ambasada americană la Chişinău a spus că Statele Unite regretă ultimele evoluţii în cazul lui Ernest Vardanean şi insistă asupra asigurării unui proces corect. Într-un comunicat al ambasadei se spune că Statele Unite continuă să fie îngrijorate în legătură cu felul în care a fost judecat şi condamnat Vardanean şi că există „întrebări serioase” în legătură cu respectarea drepturilor sale. Jurnalistul în vârstă de 30 a fost condamnat joi, 16 decembrie, la Tiraspol pentru înaltă trădare şi spionaj în favoarea serviciilor secrete moldovene. Sentinţa a fost rostită la un proces cu uşile închise, după mai mult de opt luni de la arestarea lui Vardanean pe 7 aprilie.

Guvernul Republicii Moldova a declarat că decizia instanţei de la Tiraspol este una ilegală şi care sfidează drepturile omului şi apelurile comunităţii internaţionale. Guvernul a condamnat verdictul dat lui Vardanean, precum şi întemniţarea altui tânăr, Ilie Cazac aflat în detenţia autorităţilor transnistrene din luna martie. Autorităţile moldovene şi-au exprimat speranţă că o soluţie corectă în cazul Vardanean „mai este posibilă” şi promit sprijin pentru familiile celor doi cetăţeni moldoveni întemniţaţi în stânga Nistrului.

Cazul jurnalistului Vardanean a fost subiectul principal în discuţiile ce au avut loc pe 17 decembrie, la reşedinţa ambasadorului Statelor Unite în Republica Moldova, între reprezentanţii politici ai Chişinăului şi Tiraspolului în reglementarea transnistreană Victor Osipov şi Vladimir Iastrebcheak. „La întâlnirea noastră Iastrebceak nu a promis nimic”, a declarat presei Victor Osipov. În aceeaşi zi, vicepremierul Victor Osipov a convocat o şedinţă a reprezentanţilor Comisiei Unificate de Control, Ministerului Justiţiei, Ministerului de Externe, şi a celui de Interne, Procuraturii Generale, Serviciului de Informaţii şi Securitate, şi Preşedinţiei Republicii Moldova. Victor OSIPOV a calificat acţiunile Tiraspolului „ca fiind îndreptate împotriva securităţii cetăţenilor şi statului Republica Moldova, precum şi o subminare a masurilor de consolidare a încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului”.

Cele mai importante organizaţii jurnalistice şi pentru apărarea drepturilor omului din Moldova, între care Uniunea Jurnaliştilor, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Resurse pentru Derepturile Omului au cerut implicarea neîntârziată a organizaţiilor internaţionale în vederea eliberării lui Ernest Vardanean. ONG-urile de media semnalează cu îngrijorare degradarea libertăţii presei, condiţiilor de siguranţă pentru profesia de jurnalist şi a drepturilor fundamentale ale omului în Transnistria.

Premierul Vlad Filat a anunţat că planul de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize cu Moldova a fost aprobat pe 16 decembrie de către Comisia Europeană. La întoarcerea de la Bruxelles, Filat a spus că autorităţile moldovene vor primi acest plan în timpul apropiat din mâna Comisarului european pentru afaceri interne, Cecilia Malstrom aşteptată în vizită la Chişinău. Autorităţile moldovene estimau anterior că Moldova va avea nevoie de un an şi jumătate, doi ani pentru a îndeplini condiţiile europene, dacă la guvernare rămâne Alianţa pentru Integrarea Europeană.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jurnalistul Ernest Vardanean a fost condamnat de Curtea supremă de justiţie de la Tiraspol la 15 ani de închisoare cu regim sever pentru înaltă trădare. Sentinţa a ajuns la cunoştinţa familiei şi a avocatului său de la Chişinău prin presă, printr-un comunicat al ministerului de securitate transnistrean. Guvernul de la Chişinău apreciază decizia de condamnare a lui Ernest Vardanean drept ilegală, nefondată şi care constituie o sfidare la adresa drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, cât şi la adresa apelurilor venite din partea opiniei publice şi comunităţii internaţionale. Într-un interviu cu Diana Răileanu, Irina Vardanean, soţia jurnalistului s-a declarat hotărâtă să protesteze faţă de situaţia în care se află soţul ei, pe care l-a văzut ultima dată în cătuşe, la 17 noiembrie, fără să poată discuta cu el.

Irina şi Ernest Vardanean
Irina Vardanean
: „Nici nu mai ştiu la cine să mă rog şi cui să-i cer ajutor. Nu mai am încredere în nimeni. Nu s-a făcut nimic timp de opt luni de zile, de ce acum ar trebui să am încredere în cineva şi să sper că mă va ajuta. Nu mai cred promisiunilor”.

Europa Liberă: Irina, aţi fost anunţată despre condamnarea soţului dvs, v-a contactat avocatul acestuia de la Tiraspol?

Irina Vardanean: „Nu, nici nu îmi răspunde la telefon. Se pare că nu sunt vrednică să aflu din prima sursă că a avut loc procesul, că Ernest a fost condamnat. De la dumneavoastă am aflat noaptea trecută despre sentinţa soţului meu. Nu ştiam nici măcar în ce zile se desfăşoară procesele. La început îmi mai spunea câte ceva, apoi a încetat să-mi mai vorbească. Mi-a spus să nu mai merg la procese. În ultima lună nici nu mai ştiu de câte ori l-am rugat să îmi spună când va avea loc ultima şedinţă, când va fi pronunţară sentinţa. A trecut o zi de la condamnarea soţului meu şi nu m-a sunat. Din presă am aflat totul”.

Europa Liberă: Ce intenţionaţi să faceţi acum?

Irina Vardanean: „Unul dintre copilaşii mei este bolnav acum. Imediat ce îi scade febra îmi iau copiii şi am să protestez la Chişinău până soţul meu va fi eliberat sau până nu vom muri cu toţii. Nu văd o altă ieşire din situaţie. Oricum vom pieri, deci mai bine pierim în faţa guvernanţilor, poate le va fi ruşine, dacă mai au bun simţ, deşi mă îndoiesc”.

Europa Liberă: Când ultima oară l-aţi auzit sau văzut pe Ernest?

Irina Vardanean: „La 17 noiembrie l-am văzut pentru o secundă. Au deschis uşa şi mi-au permis să-l văd, de obicei nu făceau nici acest lucru. Credeţi-mă priveliştea nu era din cele mai plăcute. Era în cătuşe şi nici nu vreau să îmi amintesc mai multe amănunte. La 21 septembrie a fost ultima oară când am vorbit cu soţul meu”.

Într-o primă reacţie, vicepremierul Victor Osipov a declarat Europei Libere că se aştepta la o decizie de condamnare, ţinând cont de comportamentul autorităţilor de la Tiraspol.

Victor Osipov: „De fapt, una din problemele majore, dar nu singura, era accesul unor avocaţi credibili, care, cu adevărat, să apere interesele lui Ernest Vardanean la proces. Însuşi faptul că printr-un comunicat al mgb-ului s-a anunţat sentinţa, denotă subtextele acestei operaţiuni de fabricare a dosarului împotriva lui Ernest Vardanean care vine să demonstreze forţa structurilor de securitate şi faptul că ele pot lua măsuri drastice atunci când se aduc ameninţări aşa-numitei statalităţi transnistrene”.

Europa Liberă: la începutul lui noiembrie, când la Tiraspol a demarat procesul împotriva lui Ernest Vardanean, vicepremierul Victor Osipov declara Europei Libere că dosarul său şi cel al lui Ilie Cazac, un al tânăr aflat sub aceaşi acuzaţie în detenţia mgb-ului, - nu mai au potenţialul distructiv pe care au mizat iniţial cei care le-au instrumentat. L-am întrebat pe vicepremierul moldovean dacă mai este de aceeaşi părere acum, după pronunţarea verdictului.

Victor Osipov
Victor Osipov: „Sigur că în prima fază aceste dosare au avut o rezonanţă internaţională puternică, au generat presiuni asupra Tiraspolului, de altfel, probabil că cei de la Tiraspol se aşteptau la asemenea presiuni, iar rezistenţa lor în faţa opiniei publice internaţionale şi în faţa apelurilor venite din partea instituţiilor europene şi internaţionale cred că este una dintre modalităţile prin care încearcă să se impună sfidând pe toţi şi toate, dorind să arată cât sunt ei de „independenţi” şi puternici.

În acelaşi timp, legat de procesul în sine, sigur că nu pot spune că nu ne interesează, dimpotrivă cazul celor doi este de o mare sensibilitate pentru autorităţile de la Chişinău şi vom face o evaluare de etapă, acum, după ce s-a început cu pronunţarea sentinţelor în cazul lui Ernest Vardanean şi urmează şi Ilie Cazac, ştim asta, pentru a vedea ce măsuri vom lua în continuare.

Pot doar să menţionez că, în orice caz, guvernul de la Chişinău a întreprins o serie întreagă de acţiuni diplomatice, de altfel, care însă au fosr ignorate. Ceea ce vreau să menţionez este că măsurile pe care autorităţile moldoveneşti le vor întreprinde şi de acum încolo, vor fi gândite astfel încât să nu dăuneze populaţiei din stânga Nistrului. Evident, noi am putea să introducem anumite restricţii sau sancţiuni, vorbind la modul general, teoretic, dar nu ne putem permite ca pe baza tragediei pe care o suportă doi oameni în această regiune să afectăm zeci sau sute de oameni”.

Europa Liberă: În campania pentru eliberarea lui Vardanean s-au implicat mediatorii şi observatorii în procesul reglementării transnistrene OSCE, UE şi SUA. Moscova însă nu s-a implicat. De ce? – l-am întrebat pe Victor Osipov.

Victor Osipov: „Este greu să comentez şi voi spune doar că în incidente asemănătoare poate mai mici ca amploare, care aveau loc anterior şi ştiţi foarte bine pe parcursul acestui an când autorităţile moldoveneşti au schimbat abordările, au trecut la o tactică constructivă în relaţiile între Chişinău şi Tiraspol, forţele care s-au împotrivit procesului de sporire a încrederii au generat tot timpul incidente.

A fost, pentru prima oară în toată această perioadă de când există problema transnistreană, reţinut de câteva ori comandantul trupelor moldoveneşti de pacificare. Au fost şi alte cazuri. Tot timpul am avut asemenea situații complicate în care reprezentanţii Federaţiei Ruse ne-au sprijinit şi chiar au avut un cuvânt hotărâtor de sus ştiindu-se că au influenţă în această regiune. În ceea ce priveşte cazurile celor doi arestaţi, au fost mult mai pasivi decât în alte situaţii. Nu știu care este explicaţia”.

Europa Liberă: La întrebarea dacă dosarul Vardavean nu este tocmai o confirmare a faptului că Chişinăul nu poate să facă nimic pentru cetăţenii săi din stânga Nistrului şi prin asta subminează de fapt măsurile de încredere, Victor Osipov a răspuns.

Victor Osipov: „Această generalizare nu poate avea ca suport aceste două cazuri. Chişinăul poate să facă şi face multe pentru cetăţenii săi din stânga Nistrului. Ştiţi măsurile pe care le-am luat în acest am şi care au dat rezultat. Noi, fără îndoială, vom continua eforturile pentru a oferi suport acestor cetăţeni, pentru că ei se află într-o situaţie mult mai grea decât cetăţenii de pe malul stâng al Nistrului şi noi avem aceleaşi obligaţii faţă de dânşii. Aşa cum spuneam mai sus cele două cazuri sunt, fără îndoială, utilizate de anumite grupuri de influenţă, în special care vin din zona serviciilor de securitate, pentru a le contrapune eforturilor pozitive”.

Alexandru Postica
Europa Liberă l-a întrebat pe avocatul de la Chişinău al familiei Vardanean, Alexandru Postică de la organizaţia Promo-Lex, dacă există şanse ca verdictul Judecătoriei supreme să fie contestat în recurs. Alexandru Postică s-a arătat sceptic că jurnalistul va putea fi eliberat prin decizia aceleiaşi instanţe, dat fiind caracterul politizat al dosarului fabricat de mgb-ul transnistrean. Avocatul a avut însă reproşuri şi la adresa autorităţilor moldovene.

Alexandru Postica
: „Nu cred că nici Vardanean, nici noi nu trebuie să ne resemnăm cu decizia luată, având în vedere că este o decizie complet ilegală. Nu aş fi de acord nici nu dl Osipov că aceste două cazuri nu pot submina relaţiile sau discursul care există. Să nu uităm că cazul Vardanean şi Cazac sunt doar vârful aisbergului. În realitate, cazuri de încălcare a drepturilor omului sunt mult mai multe şi doar datorită mass-mediei care a promovat aceste idei în ceea ce priveşte eliberarea lui Vardanean şi Cazac, aceste cazuri au devenit cunoscute. Guvernul ar trebui să ia o atitudine individuală faţă de fiecare caz separat.

Când am spus organele guvernamentale, am avut în vedere toată structura guvernamentală, inclusiv organele Procuraturii care demult ar fi trebuit să intenteze dosare penale, inclusiv pe judecătorii care au emis decizii ilegale în privinţa acestor doi tineri. În cazul lui Vardanean se cunoaşte cine a condus ancheta de urmărire penală, cine a pronunţat decizia ilegală şi nu văd niciun împiediment ca organele Procuraturii să emită un mandat de arest pe numele persoanei respective.”

Despre cazul Vardanean, Vasile Botnaru a stat de vorbă cu jurnalistul de invgestigaţie de la Moscova Ilia Barabanov, redactor-şef adjunct la publicaţia The New Times.

Tiraspolul a avut grijă să repereze un punct nevralgic suplimentar în relaţia cu Chişinăul, astfel a comentat redactorul şef adjunct de la revista New Times, Ilya Barabanov, condamarea lui Vardanean. În consecinţă noul arc de guvernămînt de la Chişinău, oricare ar fi configuraţia acestuia, se va vedea silit să soluţioneze într-un fel sau altul problema lui Vardanean, altfel zis, să facă tîrg, concluzionează jurnalistul de la Moscova.

Ilia Barabanov
Întrebat dacă Moscova i-ar putea cere Tiraspolului să îl graţieze pe Vardanean, Barabanov a opinat că eventualele presiuni de la Kremlin ar putea fi mult mai eficiente decît ceea ce el a numit “diplomaţia fotbalistică”, cu trimitere la întrevederile episodice ale lui Vladimir Filat cu Igor Smirnov şi cu alţi demnitari transnistrieni în timpul unor meciuri de fotbal la Tiraspol.

Moscova la rîndu-i ar putea fi receptivă la vocea concertată a comunităţilor de jurnalişti din Moldova şi de peste hotare. Prin urmare solidarizarea breslei în jurul obiectivului eliberării lui Vardanean ar putea fi extrem de eficientă, la părerea lui Barabanov.

Jurnalistul de la New Times se declară convins că eventuale replici dure din partea Chişinăului nu vor avea efect ci dimpotrivă l-ar ajuta pe Smirnov să îşi retabilească vizibilitatea după ce administraţia de la Kremlin, de la o vreme l-a trecut într-un con de umbră.

Doamnelor si domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulţumeşte pentru atenţie şi vă doreşte toate bune. Aici e Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG