Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Bulgaria si strategia Dunării


Sofia va lansa mai multe proiecte de infrastructură, printre care două poduri noi, posibil în zona Silistra-Călărași și Rahova-Bechet.


Bulgaria va participa activ la realizarea strategiei Dunării în perioada 2014-2020. După cum a spus ministrul dezvoltării regionale și îmbunătățirii teritoriului, Rosen Plevneliev, Sofia va lansa mai multe proiecte de infrastructură, printre care două poduri noi, eventual – în zona Silistra-Călărași și Rahova-Bechet, extinderea, cu încă două benzi, a unor drumuri de importanță internațională, precum cele Vidin-autostrada Hemus, Ruse-Biala și Ruse-Shumen, reabilitarea podului Russe-Giurgiu care funcționează de peste 50 de ani sau construirea unui al doilea pod cu capacitate dublă în zona. Proiectele vor fi finanțate parțial de Bănca europeană pentru reconstrucție și dezvoltare. Modernizarea sau dublarea podului Russe-Giurgiu va putea demara după ce Bulgaria și România vor fi admise în zona Schenghen.

250 sînt în total propunerile Sofiei pentru Strategia Dunării. Planul comun de acțiune va fi adoptat în primavara lui 2011. Silistra, Vidin și Russe sînt printre centrele urbane unde vor fi realizate un număr mare de proiecte. În cadrul Strategiei Bulgaria va încerca să obțină finanțare europeană pentru continuarea construcției autostrăzii Sofia-Varna din care funcționează aproximativ 180 de kilometri. Principalul motiv ce va sta la baza cererii este că autostrada face parte din drumul ce leagă trei din capitalele europene – București, Sofia și Athena.

Podul dunărean Vidin-Calafat este cel mai important proiect comun bulgaro-rumân finanțat în mare parte cu bani din Uniunea europeană. Constructor principal este compania spaniolă FCC. Podul va fi dat în exploatare în iulie 2012.

Coordonator al proiectelor din partea bulgară va fi ministrul Rosen Plevneliev. Ruse va deveni centrul administrației bulgare a Strategiei. La reuniunea de la Budapesta Bulgaria a cerut să răspundă în cadrul Uniunii pentru definitivarea Strategiei.

Plevnaliev a anunțat la o conferință internaționala dedicată dezvoltării regiunii dunărene cu participarea eurocomisarului Johanes Haan, că Uniunea Europeană este dispusă să investească în zona 100 de miliarde euro.
XS
SM
MD
LG