Linkuri accesibilitate

Minsk: 5 din candidații prezidențiali încă în detenție


Listele cu persoanele arestate în fața unei închisori de la Minsk
Listele cu persoanele arestate în fața unei închisori de la Minsk

Frontul Popular Belarus anunță acțiuni de solidaritate cu sutele de persoane arestate după alegerile de duminică.










Sute de persoane reţinute după alegerile de duminică din Belarus se află în continuare în arest, inclusiv câţiva contracandidaţi ai învingătorului oficial, preşedintele în exerciţiu Alyaksandr Lukashenka. Aşa cum veţi auzi în relatarea lui Mircea Ţicudean, în ciuda represaliilor, unii membri ai opoziţiei şi rudele celor arestaţi vor să continue protestele.

„Vrem să anunţăm începutul unei acţiuni de solidaritate cu toţi cei arestaţi de autorităţi în noaptea de duminică spre luni”, a spus astăzi la o conferinţă de presă la Minsk Alyaksey Yanukevich, liderul alianţei de opoziţie Frontul Popular Belarus.
Liderii opoziţiei şi rudele celor arestaţi plănuiau astăzi o demonstraţie în faţa unei închisori din Minsk.

La orele după-amiezii, cinci dintre cei şapte candidaţi prezidenţiale arestaţi după scrutin se aflau în continuare în detenţie. Printre ei şi Uladzimer Nyaklyaeu, care a fost bătut până la pierderea cunoştinţei pe stradă, după care a fost ridicat de la spital de ofiţeri în civil.

Alt candidat, Andrey Sannikau, clasat al doilea la alegeri după rezultatele oficiale, se afla şi astăzi încă în arest. El şi soţia lui, ziarista Irina Khalip, au fost arestaţi luni, când mergeau cu maşina la spital ca să-şi trateze rănile provocate de forţele de ordine. Khalip tocmai dădea un interviu prin telefon postului de radio Ekho Moskvy, aşa că a descris în direct, cât a mai putut, arestarea.

Potrivit ministerului de interne de la Minsk, au fost arestaţi peste 600 de protestatari, iar unii au primit deja pedepse de 5 până la 15 zile de închisoare. Liderii lor, inclusiv candidaţii prezidenţiali, ar putea fi condamnaţi la cel mult 15 ani de închisoare pentru „provocarea de dezordini în masă”. Iar ministrul justiţiei, Viktor Golovanov, a spus astăzi că partidele implicate în proteste ar putea fi „lichidate”.

Între timp, din Occident au continuat să vină apeluri la eliberarea celor arestaţi şi semnale că micul dezgheţ din ultima vreme în relaţiile cu Lukashenka s-a terminat.
Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei Dunja Miatovici a cerut într-o declaraţie eliberarea urgentă a ziariştilor arestaţi la Minsk, adăugând că toate progresele făcute de Belarus cum ar fi acreditarea unui număr mai mare de ziarişti străini la alegeri, „s-au spulberat”.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG