Linkuri accesibilitate

Cum funcționează sistemul de compensații pentru iarnă?


Valentina Buliga
Valentina Buliga

Ministrul Protecției Sociale Valentina Buliga: „Sistemul de compensaţii nominative din 2011 prevede un suport din partea statului pentru 11 de categorii de beneficiari.”










Valentina Buliga: „Dacă vă amintiţi, încă în luna iunie 2010, Parlamentul a făcut modificări la Legea cu privire la ajutorul social, unde a fost introdusă aşa-numita compensaţie pentru perioada rece a anului. Pentru 2011 compensaţii pentru perioada rece a anului, pentru cinci luni, vor beneficia familiile care vor prezenta un venit mai mic decât 742 de lei, aşa undeva se primeşte. Pentru că venitul minim garantat de 530 de lei pentru primul membru al familiei, înmulţit la coeficientul 1,4. Am stabilit acest mecanism, acest prag, pentru a permite să beneficieze de aceste compensaţii sociale pentru perioada rece a anului famiile care au pensii mici şi veniturile vor fi mai mici decât venitul minim garantat, înmulţit la 1,4, conform legii şi hotărârii de Guvern, care a fost aprobată.”

Europa Liberă: Asta ar fi?

Valentina Buliga: „130 de lei, la fel. Undeva, conform acestui mecanism, vor beneficia de aceste compensaţii circa 156 mii de familii. Şi sistemul de compensaţii nominative va fi plătit în anul 2011, care, la fel, prevede un suport din partea statului pentru cele 11 de categorii de beneficiari de compensaţii nominative. Adică, mai simplu spus, în anul 2011 vor beneficia de compensaţii nominative toţi cei care le-au primit până la 1 ianuarie 2010 şi toţi acei în 2011 vor beneficia. Şi bani în bugetul statului sunt prevăzuţi. La fel, vor beneficia de aceste compensaţii sociale familiile beneficiare de ajutor social, pentru că noi construim acum, sau formăm un nou sistem bazat pe valoare veniturilor. Şi acele familii care vor beneficia de ajutor social, vor primi şi acele 130 de lei pentru cinci luni. Astăzi primesc circa 32 de mii de familii acest ajutor social, la moment. Şi inclusiv, majorarea, sau stabilirea acestui prag, de 1,4, va permite încă să intre în acest sistem de compensaţii, familiile care vor demonstra că veniturile lor sunt mai mici, decât venitul garantat de stat, înmulţit, cum am spus, la coeficientul de 1,4.”

Europa Liberă: Deci, doamna ministru, de la 1 noiembrie, mecanismul despre care se spunea că a permis extinderea de două ori a numărului de beneficiari, până la peste o jumătate de milion de persoane, rămâne în vigoare?

Valentina Buliga: „Nu, nu. Este foarte important să înţelegem că pentru luna noiembrie şi decembrie beneficiari ai compensaţiei sociale pentru perioada rece a anului pentru aceste două luni au fost pensionarii, care au primit şi beneficiarii de ajutor social, care au avut o pensie mai mică de 900 de lei. În 2010, de fapt, noi am avut două modele – ianuarie-februarie, martie – au primit compensaţii sociale beneficiarii de ajutor social, au primit pensionarii, cu pensii mai mici de 700 de lei, şi au primit bugetarii, care aveau un salariu mai mic de 700 de lei. Pentru primele trei luni ale anului 2010. La sfârşit de an, noiembrie şi decembrie, am extins acest număr, pentru că au crescut preţurile şi, mă rog, aşa a fost decizia luată, pentru cele 521, mi se pare, de mii de persoane. Pentru anul 2011 noi avem un alt mecanism stabilit, despre care am vorbit anterior.”

Europa Liberă: Doamna ministru, atunci v-aş întreba, când ar putea să se facă primele plăţi deja pentru anul viitor, conform acesui mecanism?

Valentina Buliga: „De aceea şi v-am menţionat – până la sfârşitul săptămânii, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei va avea o conferinţă de presă, unde va informa detaliat cetăţenii Republicii Moldova cum trebuie să prezinte şi care sunt documentele necesare pentru a confirma sau a deveni eligibili în acest sistem pentru 2011. Şi plăţile se vor primi începând cu 1 ianuarie 2011, pentru că vor putea primi din start cei care primesc ajutor social. Cei care vă spuneam – 31 de mii de familii, ei vor primi. Şi cei care vor confirma că veniturile lor sunt mai mici decât acel venit minim garantat, înmulţit la 1,4.”

Europa Liberă: Faptul că încă nu există un buget pe 2011 nu va afecta aceasta?

Valentina Buliga: „Nu, noi avem bani prevăzuţi în buget. Acolo există mecanismul, în lipsa aprobării legii bugetului până la data de 1.12. Eu cred că noi vom putea depăşi această situaţie. Clar, cu anumite deficienţe, dacă vom avea familii multe, într-un fel. Adică, un număr nu multe, dar un număr considerabil, care se vor adresa. Dar bani sunt prevăzuţi şi pentru o plată, şi pentru a doua plată în buget.”
XS
SM
MD
LG