Linkuri accesibilitate

Amînarea aderării la Tratatul Schengen: 2 ani? Sine die?


Monumentul Tratatului Schengen în Luxembourg
Monumentul Tratatului Schengen în Luxembourg

Partidele de la București interpretează decizia Germaniei și Franței de a cere amînarea aderării României la spațiul Schengen.










Aminarea aderarii Romaniei la Spatiul Schengen de libera circulatie este pus in ecuatie economica de liderii socialisti, in cheie diplomatica de liberali si in termenii standardelor privind lupta anticoruptie de presedintele Traian Basescu.

Fostul lider socialist Mircea Geoana a explicat ca atit intrarea Romaniei in NATO, cit si in Uniunea Europeana s-a facut apasind pe toate pedalele, inclusiv pe cele economice. Ca fost ministru de externe, liderul socialist sustine ca s-a intilnit cu aceste cai mai putin ortodoxe, dar atit de necesare pentru atingerea unui obiectiv. Pe scurt, Mircea Geoana crede ca Romania nu a facut suficient lobby economic, ca mai ales Franta ar fi asteptat anumite contracte, pe care Romania i le-ar fi promis.

Altfel spus Romania, dar nici Bulgaria nu ar fi facut suficiente eforturi pentru investitorii germani si francezi. Acuzatia merge si mai departe: oficialii romani le-ar fi cerut spaga de tip 'african" investitorilor francezi, potrivit datelor sefului comisiei de politica externa, senatorul Titus Corlatean. In acelasi timp opozitia ii reprosaza ministrului de externe Teodor Baconschi, fost ambasador la Paris, ca este "corigent" fiindca nu a stiut cum sa negocieze cu diplomatii francezi.

Decizia Germaniei si Frantei de a cere aminarea aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen are insa si explicatii mai putin ascunse: cele doua tari sint cele mai corupte, cele mai sarace si cele mai recalcitrante din Uniunea European. Ambele au fost atentioate sa-si reformeze justitia dupa ce au fost primite conditionat in 2007 in Uniunrea Europeana si ambele au fost sfatuite sa ia in serios lupta cu marea coruptie. Dar in vreme ce in Bulgaria ministrul de
interne discuta cu seful mafiei despre conditiile impuse de Bruxelles, in Romania unui secretar de stat de la interne i s-a oferit la biroul lui de la minister mita de un milion de euro.

Asadar dincolo de incapacitatea diplomatilor de a lucra si a ministerelor economice de a oferi contracte avantajoase europenilor, Bulgaria si Romania nu reusesc sa stirpeasca traficul de influenta, mita si politica facuta pe baza interesului propriu.

Oricum, in vreme ce fostul ministru de externe Cristian Diaconescu este pesimist si crede ca aminarea primirii Romaniei in Schengen ar putea sa fie sine die, fostul comisar european Leonard Orban vorbeste optimist de o intirziere de unu-doi ani.
XS
SM
MD
LG