Linkuri accesibilitate

Tentativă de sinucidere a unui tehnician tv în sala de ședințe a parlamentului


Adrian Sobaru îngrijit de echipajul unei salvări
Adrian Sobaru îngrijit de echipajul unei salvări

În urma incidentului, parlamentarii români nu au mai votat asupra moțiunii de cenzură împotriva legii privind salarizarea unitară.










Motiunea de cenzura dezbatuta astazi in plenul Parlamentului Romaniei nu a inregistrat nici un vot, nici impotriva, nici pentru. Votul a inghetat dupa ce un tehnician al echipei televiziunii publice s-a aruncat in gol de la balconul salii mari a legislativului roman. Adrian Sobaru de 42 de ani era se pare nemultumit de decizia guvernului prin care urmeaza sa se reduca indemnizatia
insotiorilor persoanelor cu handicap major. Unul dintre fiii lui de 7 ani sufera de autism, iar banii pentru insotitor ii incasa mama copilului, care nu are alta slujba.

Tehnicianul televiziunii romane se afla in stare critica la Spitalul Universitar din capitala, dar potrivit declaratiilor oficialilor nu va ramine cu sechele dupa acest episod dramatic, desfasurat chiar in momentul in care premierul Emil Boc isi incepuse discursul de aparare in fata motiunii de cenzura. “E cea mai dura motiune de cenzura” a spus unul dintre deputatii opozitiei, in vreme ce mai multi parlamentari au izbucnit in plins dupa caderea tehnicianului pe unul dintre pupitrele legislativului. Opozitia a folosit acest eveniment trist pentru a sugera ca guvernul ii impinge pe oameni la gesturi finale, iar in cele din urma a refuzat sa-si voteze propria motiune de cenzura. Este probabil o premiera in istoria parlamentarismului, ca o motiune prin care opozitia vrea sa darime guvernul, nu primeste nici un vot.

Motiunea a fost depusa impotriva legii cadru privind salarizarea unitara pe care socialistii si liberalii o considera imorala, dar pe care Fondul Monetar International o considera esentiala pentru reformarea sistemului public autohon si pentru reducerea cheltuielilor la Bugetul de Stat. Legea reduce declajele care exista intre salariatii bugetari din Romania, in conditiile in care de
multe ori primele si bonusurile oferite de institutiile de stat erau mult mai mari decit salariile, dar si tinind cont de faptul ca e anormal sa existe diferente de mii de euro la lefurile bugetarilor din domenii diferite.
XS
SM
MD
LG