Linkuri accesibilitate

Caravana de Crăciun sau a face bine din tot sufletul


Ana Calaraş: „Moldovenii noştri sunt buni la suflet”.


A devenit o tradiţie ca în ajunul sărbătorilor de iarnă Caravana de Crăciun să împartă cadouri copiilor din orfelinate şi familiilor cu venituri mai modeste. Zilnic, timp de două săptămâni, un autobus plin cu daruri a pornit din centrul oraşului spre un internat sau un centru social din ţară. Darurile au fost aduse de oamenii cu suflet mare în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Ieri, Caravana de Crăciun şi-a încheiat traseul. Am întrebat-o pe Ana Calaraş, coordonatoarea proiectului, dacă compasiunea se numără printre calităţile de care pot fi lăudaţi moldovenii
:

Ana Calaraş: „Mulţi ar putea să se opună opiniei mele, însă Moldova întotdeauna a fost foarte primitoare. O ţară cu oameni buni care îşi dau şi haina de pe ei doar că cel de alături să fie fericit. S-au adunat foarte mulţi şi mai ales generaţia tânără, care vrea să schimbe ceva în destinele acestor copii care au nevoie de susţinere, de o atenţie din partea lor şi pleacă să-i vadă un copil la alt copil. Când vezi cum copilul te ţine de mână, simţi că are cineva nevoie de tine şi că poţi să contribui la ceva frumos”.

Europa Liberă: Traseul cum îl stabiliţi?

Ana Calaraş
: „Avem, de exemplu, două-trei internate în care situaţia materială este cu mult mai gravă decât în celelalte. Plecăm unde este nevoie de atenţie, unde este nevoie măcar un pic de bucurie pentru aceşti copii”.

Europa Liberă: Îşi amintesc moldovenii de cei mai necăjiţi ca ei doar de sărbători sau şi în timpul anului, fără ocazii mai speciale?

Ana Calaraş: „Moldovenii noştri sunt buni la suflet. Zilele acestea şi la începutul Caravanei de Crăciun, ni s-au alăturat persoane fizice care au venit şi au donat o sumă de bani. Au donat citrice pentru copiii din internate. Alţii, în timpul anului, contribuie la alte proiecte cum ar fi Adresele Bunătăţii unde avem istorii a unor copii, a unor familii care au nevoie de un suport financiar, susţinere morală. Un om care ar dori să facă bine, vine la sediul nostru şi alege singur pe cine vrea să ajute.

Deviza noastră este „din mână în mână”, pentru că multe acţiuni de caritate inspiră neîncredere. Noi facem altfel, doar cel care pregăteşte cadoul pleacă singur la destinaţia aleasă. Fiecare din cei care ar dori să contribuie cumva la o schimbare a unui destin anume, pot să se informeze când are loc plecarea Caravanei Bunătăţii şi să ni se alăture. Dacă au haine colectate sau ar vrea să facă nişte cadouri dulci, orice ajutor este binevenit”.

Europa Liberă: Pentru copiii din ce localităţi aţi fost în acest an Moş Crăciun?

Ana Calaraş: „Am fost în cele mai depărtate localităţi. La penitenciarul din Lipcani, în regiunea transnistreană a ţării, etc. Pentru noi nu contează religia, nu contează de unde provenim sau ce facem. Pentru noi contează că ei ne mulţumesc pentru ceea ce facem prin zâmbet, prin faptul că ne aşteaptă şi ne spun că nu vor cadouri ci doar să venim, să-i vizităm mai des.

Foarte mulţi tineri se informează despre Caravana de Crăciun pentru că s-au săturat de şcoală, internet, vor să facă şi ei ceva neobişnuit. Deja e un obicei ca în licee, să se formeze echipe care an de an se pregătesc foarte bine, încât plecând la copii îi inundă cu fericire şi lasă o pată în destinul lor. Cel mai uşor să distrugi printr-un cuvât, dar să susţii e mai greu”.

Europa Liberă: Observaţi de-a lungul anilor că maturii încearcă să-şi educe copiii în spiritul compasiunii, al sentimentului de dragoste faţă de aproapele lui?


Ana Calaraş: „Asta a fost mereu. Dacă eşti om, ai sentimente, dacă ai familie, cunoşti ce înseamnă familie, atunci trebuie să cunoşti şi ce înseamnă grijă. Dacă ştii ce înseamnă grijă, trebuie să cunoşti că fiecare are nevoie ca cineva să-i poarte de grijă. Uite că există pe acest pământ cineva de care nimeni nu are grijă. Fiecare om înţelege ce înseamnă grija pentru aproape”.

Europa Liberă: Sunt şi politicieni, oameni de stat printre cei care oferă cadouri?


Ana Calaraş
: „Cei care vin la noi şi oferă cadouri, în cele mai dese cazuri nu ar vrea să-şi spună numele. Ei fac bine din tot sufletul. Sunt politicieni, oameni de afaceri care fac acest lucru în public, ca o prezentare, dar acel om care face caritate adevărată nu va cere nimic, pentru că caritate înseamnă să dai tot ce ai fără să ceri răsplată”.

Europa Liberă: Au fost şi cazuri când cineva a încercat să se folosească de campania dvs pentru a obţine un profit?


Ana Calaraş
: „Au fost cazuri. Ne-au sunat cunoscuţii, simplii cetăţeni care ne-au spus că unii oameni au venit la uşă lor să ceară bani sau bunuri în numele nostru. Ne-au întrebat dacă e adevărat sau nu. Noi nu colectăm nimic, nu mergem la uşă şi nu strângem. Tu vii singur în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi aduci cadoul care se colectează şi se transmite din mână în mână. Nu trimitem pe nimeni să facă liste sau să ceară ajutor. Este o acţiune voluntară, benevolă, doar dacă ai dorinţă”.
XS
SM
MD
LG