Linkuri accesibilitate

România anului 2010 - criză, blocaj, îngheț


Eșecul cel mai grav este cel în relația cu statele Uniunii Europene.


In 2010 criza a fost simtita in Romania la toate nivelurile. Din punct de vedere economic puterea de la Bucuresti se lauda ca a trecut de ce era mai greu, iar tara a fost salvata de faliment. Opozitia, insa nu conteneste sa puna anul 2010 sub semnul taierilor salariale, care la bugetari au fost de 25 la suta, dar care in mediul privat s-au simtit chiar mai acut. Deficitul economic s-a redus, reformele au fost transpuse cu greu in legi, dar pina la punerea in aplicare a acestor legi care urmeaza sa uniformizeze salariile si pensiile mai sint citeva hopuri, in vreme ce economia reala se misca incet, aproape insesizabil.

In schimb la nivel politic criza nu pare sa se atenueze de loc. Socialistii si liberalii romani, aflati in opozitie incearca sa blocheze in parlament reformele demarate cu sprijinul Fondului Monetar International si in acelasi timp cu sprijinul televiziunilor private de stiri opozitia vrea sa-I convinga pe alegatori ca de toate relele care se intimpla in tara e de vina presedintele Traian Basescu.

La rindul sau presedintele, care si-a asumat personal masurile economice cele mai dure, nu gaseste pirghiile pe care sa apese pentru a relua dialogul cu liderii opozitiei. In Romania anul acesta legislativul a fost gripat, fiindca diferenta dintre putere si opozitie este de doar un vot la Senat si de 25 de voturi la Camera Deputatilor.

Nici sistemul juridic nu a fost ocolit de criza, in conditiile in care multi magistrati nu vor sa accepte schimbarile, iar doi judecatori de la Inalta Curte de Justitie si Casatie sint acuzati intr-un dosar de trafic de influenta si luare de mita. Procuratura anti-coruptie isi mentine ritmul de lucru, dovada ca doi deputati din rindurile puteri au dosare penale, iar mai multi primari sint cercetati pentru fapte de coruptie. Cu toate acestea marile cazuri de coruptie continua sa ramina
nesolutionate, fiindca judecatorii prelungesc cu buna stiinta procesele. Astfel ca in Romania sint pe rol procese care pentru un fost premier si mai multi fosti ministri treneaza de trei-patru ani.

Ineficienta in lupta anti-coruptie este si motivul pentru care cele mai influente state din Uniunea Europeana, Franta si Germania, se opun aderarii Romaniei la Spatiul de libera circulatie Schengen, la data stabilita initial: 1 martie 2011. Marile firme vest-europene care investesc in Romania au continuat sa se plinga ambasadelor de care apartin despre licitatii incorecte, despre traditionala mita ceruta de oficiali si despre mediul de afaceri viciat

Anul 2010 a stat asadar nu doar sub semnul crizei economice, ci si sub semnul blocajelor politice, care au generat blocaje la toate nivelurile, iar esecul cel mai grav este cel in relatia cu statele Uniunii Europene, pe care Romania nu a reusit sa le convinga ca poate respecta standardele occidentale mai cu seama in zona anticorutie.

Politigraf

XS
SM
MD
LG