Linkuri accesibilitate

CC validează alegerile


Mihai Ghimpu convoacă noul Parlament la 28. XII.










Curtea Constitutionala a validat astazi rezulatatele alegerilor din 28 noiembrie dupa o zi intreaga de examinare a contestatiilor depuse de trei fosti candidate independenti.


Curtea Constituţională a decis că motive din care ar declara ilegale alegerile nu există, prin urmare le-a validat, împreună cu mandatele de deputat rezultate din votul din 28 noiembrie. Înainte de a-şi pronunţa decizia, magistraţii au audiat un raport al Comisiei Electorale Centrale care a solicitat magistraţilor validarea scrutinului, la fel ca şi trimişii partidelor reprezentate în viitorul legislativ, inclusiv de comuniştii lui Vladmir Voronin.

Comisia a informat magistratii că renumărarea cerută anterior de către comunişti şi care a scos la iveală câteva sute de voturi contabilizate incorect în timpul alegerilor nu modifică rezultatele finale care au adus în legislativ 42 de deputaţi comunişti, 32 de liberal-democraţi din partidul premierului Vlad Filat, 15 democraţi conduşi de Marian Lupu şi 12 liberali din partidul lui Mihai Ghimpu.

Singurii care s-au opus validarii acegerilor au fost trei foşti candidaţi independenţi supăraţi că mai multe sesizări formulate de ei în perioada renumărării ar fi fost ignorate de CEC şi instanţele judiciare. Magistraţii şi-au luat o pauză de câteva ore pentru a se lămuri în aceste nemulţumiri, dar au respins reclamaţiile motivând că n-ar avea legătură directă cu rezultatul electoral.

Scrutinul validat astăzi este al doilea anticipat, după cel din 29 iulie anul trecut, ambele organizate din cauză că Parlamentul legal ales nu a reuşit să întrunească o majoritate de 61 de voturi capabilă să aleagă şeful statului.

Crearea unei majorităţi suficiente pentru alegerea preşedintelui nu este o certitudine nici acum. Trei dintre partidele parlamentare negocieză crearea unei alianţe de centru dreapta, de tipul celei aflate acum la guvernare, care va număra 59 de mandate, iar opoziţia comunistă incearcă pe de altă parte să atragă PD-ul lui Marian Lupu într-o alianţă de centru stânga, care ar întruni 57 de mandate. Oricare alianţă va fi creată, partidele rămase în opoziţie vor trebui să coopereze cu majoritarii la alegerea şefului statului. În caz contrar, dacă Parlamentul nu reuşeşte să micşoreze de la 61 la 51 numărul de voturi necesare pentru alegerea şefului statului, alegerile vor fi din nou repetate.

Prima şedinţă a Parlamentului nou ales este aşteptată pentru marţea viitoare, 28 decembrie, adică la expirarea a 30 de zile de la alegeri. Presedintele interimar Mihai Ghimpu a anuntat astăzi ca va semna un decret în acest sens în cursul acestei zile. De asemenea, el s-a arătat încrezător că până la prima şedinţa, Parlamentul va avea o majoritate din cele trei partide participante la guvernare după anticipatele din 29 iulie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG