Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Cadouri în ultimul moment


Ma simt uneori, în ajunul sărbătorilor, plin de dușmanie și indignare cosmică fațâ de cei care așteaptă de la mine daruri fără să bănuiască în ce tortură mă zbat.


Acum, ca mai sint citeva zile pina la Anul nou, n-ar strica un sfat in legatura cu cadourile... sfat venit de la un om patit, ba chiar in mod repetat.

Oamenii care fac cadouri se impart in doua categorii: cei care le cumpara din timp, cu liste, chiar cu luni inainte... si disperatii de ultima ora. Aici intra practic majoritatea, iar intr-un regat al disperatilor de ultima ora eu as fi prim-ministru... Sau, mai degraba, ministrul justitiei si calau in acelasi timp, intr-atat ma simt uneori, in ajunul sarbatorilor, plin de dusmanie si indignare cosmica fata de cei care asteapta de la mine daruri fara sa banuiasca in ce tortura ma zbat.

Si asa se face ca va treziti in ajun, printre alte mii de disperati in stare sa se macelareasca unii pe altii la casa, sa plateasca mai repede dupa ce au descoperit ca pe rafturi n-au mai ramas lucruri interesante, ca banii sint putini, iar vinzatoarea nu mai are hirtie de impachetat pentru obiectul cumparat asa la intimplare, numai sa fie ceva.

Un dezastru, desigur. Cadoul cumparat aiurea si oferit intr-o doara va fi primit la fel. A face un dar nu e un act anodin. Cum spunea scriitorul francez Jean Cocteau, nu exista amor, exista doar dovezi de amor, iar cadourile fac parte din ele. Cadoul e un test. E un test si pentru cel care ofera, si pentru cel care primeste. Cei doi se examineaza si se masoara astfel reciproc. Un cadou e intrerpretat. La nivelul cel mai elementar e vorba de: oare imi va oferi un fier de calcat, sau un inel cu diamant? Foarte des, e fierul de calcat, sau echivalentul lui.

Pentru ca gestul implica reciprocitate, ne simtim intotdeauna incurcati atunci cind sintem obligati sa oferim ceva unei persoane pe care nu o apreciem, sau care ne e ostila. Si, desigur, un cadou poate rani, vexa. Daca oferim, de pilda, unei persoane careia nu ii place sa faca de mancare un set de tigai si magneti de lipit retete pe frigider.

Iar gestul poate fi interpretat si subconstient. Pentru ca interior sintem convinsi ca cineva care tine la noi nu se poate insela cind alege un cadou. Atunci cind se inseala ne gindim ca poate a vrut inconstient sa ne spuna ceva. Asa incit, pregatiti-va din timp. Mai sint doar citeva zile.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG