Linkuri accesibilitate

O cerere de grațiere dictată


Alexandru Postică
Alexandru Postică

Alexandru Postică (Promo Lex): „Nu se cunosc eventualele repercusiuni asupra familiei sale, dacă Vardanean nu dădea astfel de declaraţii”


Alexandru Postică: „Nu aş putea comenta nici declaraţiile oficialilor de la Tiraspol şi nici înscrisul, care a fost prezentat drept cererea lui Ernest Vardanean de graţiere pe numele lui Igor Smirnov, deoarece nu am acces elementar la domnul Vardanean şi nu aş putea pune întrebarea dacă el a scris această cerere, sau nu. Nu exclud faptul că el a scris această cerere sub anumitre condiţii, la fel cum a declarat şi la 11 mai 2010 că a colaborat cu Serviciile de Informare şi Securitate ale Republicii Moldova. Nu este exclus că aceleaşi acţiuni ilegale de presiuni, care au fost exercitate în luna mai, au fost exercitate şi la moment.”

Europa Liberă: Domnule Postică, dar prin această cerere, să zicem că-i aparţine sau nu, indiferent, domnului Vardanean, sunt excluse astfel orice căi de atac, de recurs.

Alexandru Postică
: „Să vedem ce fel de căi de recurs ar fi avut dumnealui. Deci, am expus şi susţin părerea: căile de atac, care sunt oferite de către reglementările transnistrene, aşa numita legislaţie transnistreană, nu ar fi efective în cazul lui, deoarece există, sunt careva indicaţii clare ale suspuşilor şi există deja o sentinţă emisă de judecătoria supremă. Respectiv, tot judecătoria supremă va fi competentă în cazul Vardanean să examineze un eventual recurs. Şi eu nu cred că ar fi existat o altă decizie, decât cea care a fost emisă.”

Europa Liberă: Mai rămâne cererea, pe care aţi depus-o la CEDO, la Strasbourg. Ea mai e valabilă în acest caz?

Alexandru Postică: „Deci, la moment au fost invocate anumite violări ale drepturilor omului, conform Convenţiei europene. Ele rămân a fi valabile. Urmează Curtea deja să se expună asupra temeiniciei sau netemeiniciei acestor alegaţi. Ce ţine de parcurgerea tuturor căilor de atac. În cazul lui Vardanean nu cred că au existat careva căi eficiente de recurs.”

Europa Liberă: Dacă se va ajunge, totuşi, la o examinare a petiţiei depuse la CEDO, ce veţi face? Veţi cere reparaţii statului moldovean? Sau veţi căuta o soluţie de împăcare? Ce efecte mai poate avea, să zicem, asupra cazului Vardanean examinarea eventuală a petiţiei sale depuse la CEDO?

Alexandru Postică: „La moment, la Curtea Europeană este înregistrată petiţia, semnată de către soţia domnului Vardanean în numele propriu şi în interesul lui Ernest Vardanean, trebuie să menţionăm aceasta. S-au invocat anumite violări ale drepturilor omului. Deja rămâne să vedem etapa la care va fi comunicată, dacă va fi comunicată cauza guvernelor pârâte, precum şi atitudinea, care va fi luată de către guvern fiecare în parte.

Respectiv, la momentul actual nu putem vorbi despe ce vom solicita şi cum vom solicita Curţii, odată ce cauza nu este nici măcar comunicată guvernelor. Urmează etapa de admisibilitate şi doar după etapa de admisibilitate şi expunerea oficială de către guvernele Federaţiei Ruse şi cel al Republicii Moldova, se va decide de comun acord cu clienţii, şi anume Irina Vardanean şi, sperăm, că şi Ernest Vardanean va fi la libertate, poziţia concretă pe dosar.”

Europa Liberă: Domnule Postică, aş vrea să vă mai întreb: Dumneavoastră credeţi că Ernest Vardanean ar putea fi graţiat?

Alexandru Postică
: „Eu sper că dumnealui va fi graţiat, având în vedere că a făcut tot ce i s-a cerut şi chiar a mers mai departe, să spunem şi-a călcat pe demnitate până la urmă, numai pentru a vedea copiii, după cum el a menţionat încă în luna mai. Face aceasta numai de dragul copiilor, ca să-i vadă şi de dragul soţiei şi familiei sale, care locuiesc la moment în oraşul Tiraspol. Şi nu se cunosc circumstanţele sau eventualele repercusiuni asupra familiei sale, dacă dumnealui nu dădea astfel de declaraţii.”

Europa Liberă: Ţinând cont de modul în care a evoluat cazul lui Ernest Vardanean, la ce evoluţii am putea să ne aşteptăm în cazul celuilalt tinăr, aflat în arestul ngb-ului, Ile Cazac, sub aceeaşi acuzaţie.

Alexandru Postică: „Situaţia lui Ile Cazac este mai complicată, deoarece nu s-a bucurat de o asemenea popularizare - începând de la organele mass media, până la atenţia structurilor internaţionale, dat fiind faptul, că în prim plan venea, totuşi, dosarul Ernest Vardanean. Accesul la el este foarte limitat, să spunem practic imposibil. Numai mama sa are ceva informaţii. În rest nu avem parte de nici un comunicat de presă, cum a fost în cazul Vardanean şi nimic altceva. Nu exclud că acelaşi scenariu va fi şi în cazul lui Cazac. Însă dacă au existat acele declaraţii ale lui Vardanean în presă, la televiziune, nu am văzut nici o imagine a lui Ilie Cazac, decât doar nişte cereri semnate, să presupunem de Ilie Cazac. Şi nici nu ştim la moment nici în ce stare se află Ilie Cazac.”

Europa Liberă: Credeţi că solidarizarea, mediatizarea acestor cazuri ar putea ajuta la rezolvarea lor, şi o evoluţie pozitivă?

Alexandru Postică: „Da, sincer cred că popularizarea şi monitorizarea dosarului pentru situaţiile din stânga Nistrului rămân prioritare şi sunt unicile în vederea eliberării necondiţionate a deţinuţilor de acolo, deoarece celelate căi de apărare, cum ar fi căile legale, depunerea cererilor ş.a.m.d., durează în timp. În timp ce popularizarea şi mediatizarea îşi face efect de îndată ce a fost făcută.”
XS
SM
MD
LG