Linkuri accesibilitate

„Trebuie să se înțeleagă că mergem înapoi ca racul”


Dacă speakerul nu este ales, conform Constituţiei, următoarea persoană în exercitarea funcţiilor devine premierul demisionar.


Fără guvern, fără sef de stat şi fără o nouă coalitie de guvernare, asa arata Republica Moldova dupa o luna de la alegerile parlamentare anticipate. Astazi, urmeaza sa aiba loc prima ședința a noului Legislativ. Invitatul matinalului de azi este fostul judecător al Curţii Constituţionale, Nicolae Osmochescu, doctor în drept constituţional
.

Europa Liberă: Cabinetul de miniştri a demisionat, urmează să-şi prezinte demisia astăzi, în cadrul primei şedinţei a Parlamentului, preşedintele interimar îşi încheie mandatul, o coaliţie de guvernământ, deocamdată, nu a fost constituită. Moldova s-a pomenit într-un blocaj politic. Ce spune legea?

Nicolae Osmochescu
: „Constituţia, care este legea supremă şi care reglementează aceste probleme, spune că în timp de 30 de zile de la alegeri Parlamentul urmează să se convoace la prima sa şedinţă. Astăzi trebuie să fie prima şedinţă a Parlamentului nou ales, dat fiind faptul că sâmbătă Curtea Constituţional a validat mandatul de deputaţi şi a recunoscut alegerile valabile”.

Europa Liberă: Ce se întâmplă la prima şedinţă a Parlamentului?

Nicolae Osmochescu: „Ca regulă, prima şedinţă are un caracter organizatoric. Se deschide şi este prezidată de decanul de vârstă, cel mai vârstnic fiind liderul PCRM, Vladimir Voronin; lui îi revine funcţia de onoare de a prezida prima şedinţă şi până la alegerea organelor de conducere a Parlamentului. Trebuie să fie ales preşedintele Parlamentului.”
Nicolae Osmochescu


Europa Liberă: Mai întâi se alege preşedintele sau se constituie fracţiunile?


Nicolae Osmochescu
: „Sigur că se formează fracţiunile. În cazul de faţă fracţiunile nu joacă un rol atât de important pentru că preşedintele se alege la propunerea unor deputaţi şi, după preşedinte, se aleg vice-preşedinţii la propunerea fracţiunilor”.

Europa Liberă: Dar preşedintele se alege la propunerea unei fracţiuni?

Nicolae Osmochescu: „Preşedintele se alege prin vot secret, cu majoritatea voturilor deputaţilor noi aleşi”.

Europa Liberă: Cine propune candidatura speakerului?

Nicolae Osmochescu
: „Candidatura o poate propune oricare deputat sau o fracţiune sau o alianţă. Acesta trebuie să fie susţinut nu mai puţin de 22 de deputaţi conform regulamentului”.

Europa Liberă: Dumneavoastră credeţi că astăzi va fi ales presedintele Parlamentului?

Nicolae Osmochescu
: „Eu nu pot spune cu certitudine dar cred că pentru a alege preşedintele Parlamentului cu votul deputaţilor aleşi nu reprezintă o problemă. El trebuie să fie astăzi ales fără tărăgănări”.

Europa Liberă: Am urmărit ieri dupa negocieri declaraţiile liderilor politici, se pare că situaţia nu este atât de clară după cum spune buchia legii.

Nicolae Osmochescu: „Am urmărit şi eu negocierile care se duc însă acestea sunt un târg, nu negocieri. Ar putea fi şi aici o problemă şi să nu poată fi ales preşedintele Parlamentului şi atunci intraăm în anul nou fără preşedintele Parlamentului. Dacă acesta nu va fi ales vor apărea mai multe probleme, cine va îndeplini funcţia de preşedinte interimar al ţării?”

Europa Liberă: Mihai Ghimpu rămâne fără cele două funcţii astăzi. Şefia statului ar trebui preluată de noul preşedinte al Parlamentului?

Nicolae Osmochescu
: „Dacă acesta nu este ales atunci, conform Constituţiei, următoarea persoană în exercitarea funcţiilor devine premierul care încă este dar care ieri tot şi-a dat demisia. Însă guvernul va activa până la depunerea jurământului de către noul premier şi ministru, având competenţe foarte limitate, doar ceea ce ţine de probleme administrative. Guvernul nu poate propune modificări în legi”.

Europa Liberă: Dle Osmochescu, dar această procedură cu un nou interimat al sefului statului ar trebui să treacă pe la Curtea Constituţioanlă sau se decide imediat in noul legislativ?

Nicolae Osmochescu
: „Curtea Constituţiuonală şi-a îndeplinit obligaţiile sale constituţionale, ea a validat alegerile, a validat mandatul celor o sută de deputaţi, atât. Mai târziu, şeful de stat, premierul, depun jurământul în faţa Curţii Constituţionale, inclusiv”.

Europa Liberă: Haideţi să vedem ce e cu aceste 10 zile pentru a alege conducerea Parlamentului, pentru că ieri am reținut o declaraţie a liderului PCRM care spunea că astăzi ar putea să fie o şedinţă de câteva minute şi doar după ce se vor clarifica lucrurile în ce direcţie o să meargă Moldova, atunci o să se decidă şi asupra numirilor in cele mai importante funcţii?

Nicolae Osmochescu: „Problema este că până la 10 zile se dau pentru formarea structurii organizatorice interne ale Parlamentului. Asta nu înseamnă că trebuie de aşteptat 9 zile şi la a zecea de făcut propuneri”.

Europa Liberă: Dacă astăzi nu se alege speakerul, el poate fi ales mâine, poimâine?

Nicolae Osmochescu
: „Sigur că poate fi ales. Important e să fie convocată şedinţa.”

Europa Liberă: Credeţi că presedintele Parlamentului va fi posibil de ales până se decide soarta viitoarei coaliţii de guvernare?

Nicolae Osmochescu: „Cred că nu”

Europa Liberă: Dar se zice că candidatura dlui Lupu ar putea fi propusă şi de către o alianţă de centru stânga şi de către o alianţă de centru dreapta. Care ar fi problema?

Nicolae Osmochescu
: „Problema ar fi de cine va fi susţinut şi de cine nu”.

Europa Liberă: Sunt capabili politicienii moldoveni să evite noi alegeri parlamentare anticipate?


Nicolae Osmochescu
: „Ar trebui să fie capabili să fie mai presus de ambiţiile şi orgoliile personale. Trebuie să înţeleagă că nu batem pasul pe loc dar mergem înapoi, ca racul. Pierdem tot ce am acumulat cu mare greu pe perioada de un an şi ceva”

Europa Liberă: Dle Osmochescu, mai sunt aşi în mâneca unor politicieni? Totuşi se va modifica Constituţia sau nu? Nimic nu pare a fi clar la moment. Ce ziceţi ca specialist în drept constituțional?

Nicolae Osmochescu: „Eu am fost şi sunt de părere că Constituţia trebuie modificată pentru că trebuie să corespundă realităţilor de astăzi. Are nevoie de o modificare serioasă sau de una parţială, cum spun alţii, referitor la articolul mult pătimitul 78, adică să fie ales preşedintele din trei încercări şi de fiecare dată să fie redus numărul de voturi necesar. Ca o ideea de moment este bună şi asta însă trebuie de înţeles că, pe viitor, ca să lucreze bine instituţiile statului, ca să fie o reformă sistemică nu numai în stat, trebuiesc modificate mai multe articole care, nu că ar fi greşite sau negative, dar sunt imprecise. Ele permit, inclusiv autorităţilor publice, o interpretare ambiguă a normei”.

Europa Liberă: Vedeţi că există o iniţiativă legislativă din partea PCRM încă din fosta legislatură şi, pe de altă parte, avem declaraţia preşedintelui interimar Mihai Ghimpu care spune că aceste modificări ar putea fi operate in Constitutie doar dacă e clar ce coaliţie de guvernare se va constitui.


Nicolae Osmochescu
: „Altfel nu-i posibil, pentru vă orice modificare în Constituţie se face prin adoptarea legilor constituţionale. Legea constituţională se adoptă cu două treimi din voturi. Aceste voturi nu le are nimeni, indiferent de ce coaliţie se va forma”.

Europa Liberă: Credeţi că va fi depăşit acest vid, acest gol politic?


Nicolae Osmochescu: „Sper că îşi vor da seama absolut toţi cei care se consideră elită politică că aşa mai mult nu se poate, pur şi simplu nu se poate”.

Europa Liberă: Deci nu punem punctul, ramâne semnul de intrebare și aşteptăm un deznodământ in cadrul noului legislativ.
XS
SM
MD
LG