Linkuri accesibilitate

Prima ședință parlamentară: premierul demisionar devine președinte interimar


În absența unei majorități capabile să guverneze, legislativul își amînă lucrările pe joi.










Inaugurarea Parlamentului a fost scurtă şi s-a încheiat cu un singur rezultat – crearea fracţiunilor parlamentare. Adică lucrul care a fost posibil fără a fi necesară o majoritate parlamentară. Cum aceasta nu a fost creată, în ciuda unor negocieri intense atât pe dreapta, cât şi pe stânga parlamentară, deputaţii au căzut de acord să intre într-o pauza de două zile. Pauză care va fi folosită, aşa cum afirmă potenţialii alianţi, pentru continuarea negocierilor.

Deznodământul şedinţei de astăzi a fost cu siguranţă unul aşteptat, mai ales după ce ieri seara democraţii şi comuniştii, care negociază o alianţă de centru-stânga, au încheiat o nouă rundă de negocieri fără a anunţa semnarea vreunui acord, iar astăzi, cu o oră şi jumătate înainte de şedinţă, liderii celor trei partide din fosta Alianţă pentru Integrare Europeană, PLDM, PD şi PL, s-au despărţit aparent supăraţi, după o nouă rundă de negocieri, care n-a durat nici jumătate de oră.

Înainte de a-i trimite în pauză pe deputaţi, liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, care a condus şedinţa inaugurală în calitatea sa de decan de vârstă, şi-a întrebat totuşi colegii de parlament dacă nu au de anunţat vreo alianţă majoritară:

„Dacă este deja constituită majoritatea parlamentară, cine ar vrea să ne informeze? ”

Cel care a propus pauza a fost democratul Dumitru Diacov: „Dle preşedinte, rugam sa anuntati o pauza”.

Vladimir Voronin: Pana cand?

Dumitru Diacov: Pana joi.

Vladimir Voronin: Care joi?

Dumitru Diacov: 16.

Vladimir Voronin: Ora 16, sau joi, 16 ianuarie?

Dumitru Diacov: Joi, 30 decembrie, ora 16.

Optimişti în acest moment că cele două zile se vor încheia cu crearea unei alianţe se declară doar comuniştii care negociază o alianţă de centru-stânga cu una dintre fostele componente ale AIE, PD-ul condus de Marian Lupu:

Iată ce a spus în acest sens Europei Libere deputatul comunist Vadim Mişin: „Practic ne-am înţeles pe cea mai mare parte din întrebări. Mai avem de concretizat câteva detalii şi vom utiliza această pauză pentru a finaliza discuţiile. Dacă lucrurile vor continua la fel de constructiv, joi vom avea alianţă”.

Dar ce piedici există în acest moment în calea unei alianţe de centru-dreapta? La fel ca ieri seara, atât democraţii, cât şi liberal-democraţii lasă din nou de înţeles că de vină ar fi liberalii, care condiţionează alianţa cu obţinerea unei funcţii cheie în instituţiile de drept cum sunt Procuratura, MAI şi Centrul Anticorupţie.

Liderul democraţilor, Marian Lupu: „Se produce un blocaj bazat mai mult pe emoţii, decât pe raţiune. Anul trecut, pe noi, cei de la PD, nimeni nu trebuia să ne convingă să fim cooperanţi, chiar dacă am semnat un „cec în alb”, cum a spus un analist politic. Ar fi un exemplu demn de a fi urmat de actualii participanţi la negocieri.”

Liderul Liberal-democraţilor, Vlad Filat: „Sunt probleme forţate. PLDM şi-a făcut oferta. Nu vom mai reveni la ea. Dacă liberalii îşi doresc una din funţiile de şef al procuraturii sau CCCEC, n-au decât să negocieze cu democraţii.”

Ion Hadârcă
Iată însă ce spune în apărarea grupului său parlamentar liberalul Ion Hadârcă, care a ieşit în faţa jurnaliştilor după o şedinţă, se pare destul de tensionată, a fracţiunii sale de la care Mihai Ghimpu a plecat fără să dea vreo declraţie de presă: „Credem că este firesc ca una din instituţiile de forţă să fie condusă de unul dintre parteneri. Dacă sunt alte opinii, haideţi să le negociem. Dar nu vedem nici o predispoziţie în acest sens la colegii noştri. Nu s-a făcut nici jumătate de pas în direcţia noastră.”

O dispută totuşi, cea legată de cine să preia interimatul funcţiei de şef de stat în lipsa unui speaker nou ales, a fost soluţionată astăzi. Cu acordul tacit al tuturor fracţiunilor parlamentare, premierul Vlad Filat a devenit preşedinte interimar şi va suplini această funcţie cel puţin pana joi, când Parlamentul se va întruni într-o nouă încercare de a-şi alege un preşedinte care să devină şi şef de stat interimar până la constiturea unei alianţe capabile să aleagă un şef de stat plenipotenţiar.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG