Linkuri accesibilitate

Bilanț economic 2010 (Economist)


Marian Lupu, candidatul cel mai agreat pentru funcția de șef al statului (Moldavskie Vedemosti).


Solicitat de Economist, expertul finaciar Sorin Hadârcă crede că anul 2010 nu a fost un an rău şi că ieşirea din criză este cea mai importantă reuşită. Totuşi, spune expertul, este devreme să se considere că misiunea Guvernului e încheiată. Creşterea care s-a produs a fost o consecinţă a recesiunii economice care a survenit în anul precedent. Prin urmare, Republica Moldova a revenit la punctul de plecare, deşi şi acesta este un început bun, crede Sorin Hadârcă.

Economist a mai făcut şi un top 10 al evenimentelor de business din 2010 care într-un fel sau altul au avut un impact, pozitiv sau negativ, asupra economiei afacerilor. În top regăsim decizia Comisiei Europene de a extinde facilităţile pentru Republica Moldova până în anul 2015 sau ieftinirea creditelor în lei cu puţin peste 10 la sută. Printre evenimentele cu impact negativ ziariştii de la Economist enumeră scăderea numărului celor care se avântă să iniţieze o afacere şi tarifele mai mari la gazele naturale.

În Moldova Suverană, Gheorghe Botnaru, preşedintele Ligii economiştilor reformatori din Moldova, contrar afirmaţiilor mai multor experţi, apreciază economia moldovenească la final de an drept una deplorabilă. În opinia lui Gheorghe Botnaru, cauza ar fi vidul de putere care a paralizat ţara şi faptul că guvernul nu ar fi dat semne clare în ce priveşte voinţa politică pentru dezvoltarea reformelor economice.

Cum se poate obţine votul de aur? Se întreabă Alexandr Toma în paginile ziarului Moldavskie Vedomosti. După ce descrie mai multe scenarii de obţinere a voturilor de aur de o eventuală coaliţie centru-stânga sau una de centru dreapta, ziaristul ajunge la concluzia că indiferent cum se vor fi găsite voturile, acestea vor fi date, cel mai probabil, în susţinerea liderului Partidului Democrat, Marian Lupu, care pare a fi candidatul agreat de toată lumea pentru funcţia de şef al statului.
XS
SM
MD
LG