Linkuri accesibilitate

Paradoxurile redresării economice în Statele Unite


Barack Obama în cursul unei declarații despre starea economică a Statelor Unite

Firmele americane angajează, doar că nu angajează în Statele Unite, ci în străinătate.


In America se vorbeste de-acum de luni bune de redresare economica. Profiturile sint in crestere, actiunile bursiere, la fel. Si-atunci de ce nu angajeaza patronii, de ce nu scade somajul? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Experti arata ca firme americane angajeaza, doar ca nu angajeaza in Statele Unite, ci in strainatate. Peste jumatate dintre cei 15 mii de noi angajati ai companiei Caterpillar traiesc in afara Americii, de exemplu. Unul dintre motive este ca vinzarile pe piete internationale cresc mult mai repede decit pe piata Statelor Unite.

În conditiile astea, somajul in America ramine foarte ridicat, circa 9.8% din forta de munca. Cu exceptia a circa 4%, toate marile firme americane au obtinut profituri in 2010, iar bursa este acum la nivelul cel mai ridicat de la prabusirea din 2008. Dar joburile pleaca in strainatate.

Institutul pentru Politici Economice din Washington arata ca firme americane au creat 1,4 milioane de locuri de munca in afara Statelor Unite, anul acesta. Daca aceste locuri de munca erau crate aici, somajul ar fi de 8.9%. Institutul conchide ca e o diferenta intre ce foloseste firmelor americane si ce foloseste economiei americane. Acesta nu e un fenomen nou.

Nou este insa faptul ca locurile de munca exportate nu mai sint doar mina de lucru ieftina, ci includ si calificari avansate, de inalta tehnologie. Iar produsele nu mai vin inapoi in America. Pietele de consum din India, China si Brazilia cresc vertiginous.

In acest timp, consumul nu creste suficient in America. Americanii cheltuiesc acum cu 3 procente mai putin decit inainte de recesiune. Economistul Jeffrey Sachs de la Universitatea Columbia spune ca firmele urmeaza pietele in crestere, adaugind ca America trebuie sa aiba grija mai ales de faptul ca acestea gasesc personal cu inalta calificare, in tari in curs de ddezvoltare. Asta e nou.

Expertii atrag atentia ca pe pietele internationale echilibrul de putere nu mai e acelasi. Jumatate din veniturile celor mai mari firme americane au provenit in ultimii doi ani din strainatate. Un factor-cheie in aceasta schimbare este ascensiunea clasei de mijloc in tarile in dezvoltare. Pentru prima data, in 2015, numarul consumatorilor din clasa de mijloc din Asia va fi egal cu cel din Statele Unite si Europa, impreuna.

Homi Kharas, de la Institutul Brookings crede ca Asia va fi motorul cresterii economice, in urmatorii zece ani. Dar decanul de la Harvard Business School, Nitin Nohria avertizeaza ca daca oameni de afaceri americani continua sa prospere, in timp ce economia americana se scufunda, ei isi vor pierde legitimitatea in societate. Jefrey Sachs sustine insa ca marile firme nu au incotro decit sa fie prezente in pietele in crestere.

Recommended

XS
SM
MD
LG