Linkuri accesibilitate

Creștere economică fundată pe consum


Iurie Gotișan
Iurie Gotișan

Iurie Gotișan: O creștere de durată poate fi asigurată doar de investiții.










Iurie Gotişan: Ritmul de creştere economică face din 2010 un an special în evolutia economiei moldoveneşti şi orice spirit, oricît de critic ar fi, trebuie să recunoască acest lucru. Insa s-ar putea ca acest ritm de creştere să nu fie menţinut pe o durata mai lunga pentru că am ramas tributari acelui model de crestere economica preponderent bazat pe consum, asta au declarat-o chiar si autoritatile, recent. Este si firesc, deoarece importurile au crescut, respectiv, am avut si acumulari mai mari din taxe, accize pe import, remitentele au cunoscut si ele o crestere, comparativ cu anul trecut. Corectia fiscala care s-a operat la început de an a adus si rezultate bune, veniturile fiscale la buget au crescut, fapt care a facut posibila mentinerea platilor sociale la nivele rezonabile. Dar o crestere nu poate fi bazata exclusiv pe majorari de impozite. Liantul principal ar fi investitiile, de orice fel ar fi acestea, fiindca în mare parte, investiţiile ofera cresterea economica de durata.

Europa Liberă: aceste rezultate bune, despre care vorbiţi, au fost posibile se pare şi unor relaţii foarte bune în 2010 cu creditorii externi ai Republicii Moldova.

Iurie Gotişan: Fără îndoială, reluarea finantarii din partea principalilor creditori internationali a facut ca economia tarii sa ramina pe albia de plutire. Guvernul a incercat sa facă tot posibilul pentru consolidarea fiscala si insanatosirea finantelor publice, fapt care mai mult sau mai putin a reusit. Reluarea negocierilor cu FMI, cît şi cu alti parteneri de dezvoltare constituie un avantaj considerabil pe care l-a obţinut Moldova în 2010, rezultat care a adus o absorbţie consistenta de fonduri din străinătate. Dacă nu am fi avut finanţări de la FMI, UE şi Banca Mondială, serviciul datoriei publice ar fi putut ajunge la peste 3% din PIB. Iar asta a compensat din volumul de ajustare necesară a cheltuielilor, inclusiv bugetare, precum şi a demarării mai multor proiecte sociale şi de infrastructură care ar putea da tonul unei relansari economice sănătoase incepind cu 2011. În plus, inceperea negocierilor pre-oficiale pe marginea Acordului de Liber Schimb Cuprinzator si Aprofundat, precum si pe marginea Acordului de Asociere poate fi trecută de asemenea in palmaresul succeselor guvernului.

Europa Liberă: Cum a fost anul 2010 pentru sectorul real al economiei, pentru sectorul de productie, agricultura, industrie?

Iurie Gotişan: Ce se întamplă în industrie, agricultura, sectorul constructiilor este un semn pozitiv din perspectiva cererii interne. Avem creşteri în majoritatea acestor sectoare. Totodata, situaţia din sectorul agricol nu diferă mult de situaţia de pînă la criză. Am rămas cu aceeaşi agricultură extensivă, înapoiată şi prost tehnologizată. Nu avem o industrie în înţelesul bun al cuvîntului precum în ţările din regiune ca România sau Ucraina, perturbarea activităţii căreia ar face probleme mari economiei si ne-ar duce in recesiune. Contributiile acestor doua sectoare in formarea PIB s-au diminuat mult in ultima vreme, serviciile si consumul fiind de fapt acel motor de crestere la moment. Dar, o revigorare a consumului în 2011 nu prea are de unde să vină, fiindcă oamenii au venituri diminuate şi sunt mai precauţi în a cumpăra. Totodata, revigorarea acestor sectoare nu a fost pe măsură sa revigoreze mai multi indicatori ai pietei muncii. Somajul este in crestere, datele oficiale arata că pentru 2010 acesta ar putea fi de peste 7%. Mai mult, avem o scadere a ratei de ocupare în majoritatea sectoarelor economiei. Nu cred ca gresesc daca spun ca anul 2010 a fost anul goanei dupa joburi sau dupa locuri de munca, si ma tem ca si in anul 2011 scenariul va ramine acelasi. Locurile de munca vor fi principala obsesie a oamenilor.

Europa Liberă: În final, ce calificativ ati da anului economic 2010?


Iurie Gotişan: Nu-mi amintesc de vreo perioada in care politicul sa se înfrunte atit de puternic cu economicul. In pofida unui an al contrastelor politice, 2010 se finalizează ca unul cu o perspectivă buna asupra mai multor sectoare de activitate, dar, în primul rînd, unul în care şi noi „am dat piept” cu temuta criză financiară şi economică. Este anul de gratie in relatia Moldovei cu UE, inclusiv pe dimensiunea economica si comerciala. Este anul in care s-a reusit o consolidare a finantelor publice si o coeziune sociala, autoritatile evitind scenarii precum în unele ţări din regiune, unde s-au operat reduceri de salarii, pensii sau alte plăţi sociale. Cred eu ca populatia isi pune mari sperante de instaurearea noului guvern şi, până la urmă, se doreste cel putin o continuitate in ceea ce s-a realizat in ultimul an.
XS
SM
MD
LG