Linkuri accesibilitate

2010: Toate cum au fost, aşa au rămas.


Voci de pe malul stâng al Nistrului strânse de corespondenţii Europei Libere.


- Pentru mine a fost un an greu: şi cu vârsta, şi cu serviciul. Dar, când mergi prin oraş şi mai ales dacă vremea e aşa frumoasă ca astăzi, se uită. Toate vor trece. Oricum, trebuie să sperăm la mai bine.

- Există mici schimbări. Dar am vrea mai multe. Avem în permanenţă probleme cu documentele, cu birocraţia. Peste tot, numai hârtii şi iar hârtii. Lipsa locurilor de muncă e o altă problemă. Bărbaţii sunt nevoiţi să plece la Moscova, iar femeile rămân acasă să-şi caute de lucru, cu salarii foarte mici.

- 2010 nu s-a remarcat prin nimic. Toate cum au fost, aşa au rămas.

- Toate preţurile au crescut, iar din pensie nu ai cum să achiţi facturile. 2010 cred că a fost cel mai greu în acest sens. Sper că la anul va fi mai bine. Cel puţin să ne majoreze pensia.

- Anul acesta am intrat la universitate, facultatea inginerie tehnică. Am obţinut permis de conducere. Cred că a fost un an bun, memorabil. Anul viitor sper că nu va fi mai rău ca acesta.

- În principiu, a fost un an bun, deşi mă aşteptam la mai multe. Sper că ideile ce nu s-au realizat anul acesta, se vor realiza la anul. Important e să reuşesc cu învăţătura, căci la medicină nu e simplu. Foarte mulţi intră, dar puţini reuşesc să absolve. Sunt şi studenţi lenoşi, dar uneori şi profesorii îs de vină.

- A fost un an greu pentru mine. De la viitor, de asemenea, nu aştept nimic bun. Copiii sunt departe, în Rusia. Aici nu au avut de muncă şi au plecat.

- Pentru mine a fost nici rău, nici bine. Nimic deosebit, în afară de faptul că mi s-a născut un nepot. Iată anul viitor sper să fie cât mai bun, pentru toată lumea. Toţi să fie sănătoşi şi numai bine le doresc tuturor.

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG