Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Verdictul de Crăciun


Aproape fiecare cumpărător occidental a plecat spre magazine însoțit de convingerea că anul ce vine nu va aduce nimic bun.


Crăciunul comerical 2010 a intrat în istorie. După o scurtă ezitare impusă de ninsori, mulțimi uriașe de cumpărători au năvălit în magazine și n-au iertat nimic. În Anglia, Olanda, Belgia, Elevția sau Germania statisticile au spart tabelele. Cazul Angliei poate fi explicat de certitudinea că taxele se vor mări din prima zi a anului viitor. Dar asta nu poate spune de ce magazinele populare de pe principala stradă comericală a Londrei, Oxford Street, au făcut vînzări de trei miliarde de euro în cîteva zile.

Năvala care a golit magazinele poate fi înțeleasă mai bine printr-o anume unanimitate secretă. Aproape fiecare cumpărător occidental a plecat spre magazine însoțit de convingerea că anul ce vine nu va aduce nimic bun. Într-un fel sau altul, cumpărătorii și-au făcut aceași socoteală: să profităm cît se mai poate. Nimeni n-a spus-o dar mișcarea de masă din zilele dinaintea și de după Crăciun conține un mesaj simplu. Omul de rînd nu crede că stă în puterea guvernelor să repare vremurile. Cu alte cuvinte, lumea asistă, ascultă, se supune programelor de redresare lansate peste tot în occident dar nu crede în ele.

Argumentele mulțimii nu sînt clare însă mesajul e cît se poate de limpede. Nimeni nu crede de fapt că problemele economice sînt doar economice și pot fi rezolvate prin măsuri economice. Mulțimea nu explică dar omul de rînd are, pînă la urmă, întotdeauna dreptate. Iar asta e o mare problemă pentru guvernele are trebuie să găsească soluții, în timp ce țin cont de opinia publică.
XS
SM
MD
LG