Linkuri accesibilitate

Barack Obama numește ambasadori fără acordul Senatului


„Concesii nemeritate făcute regimului de la Damasc comunică autorităților de acolo că pot continua o agendă politică periculoasă fără să sufere consecințe din partea Statelor Unite”.


Timp de citeva luni de la numirea lor, Statele Unite nu au avut ambasadori in doua tari-cheie, Siria si Turcia, pentru ca administratia nu a putut obtine aprobarea Senatului. Cum a rezolvat presedintele Obama, cel putin pentru moment, problema ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Presedintele a luat o decizie mai putin obisnuita de a profita de vacanta Congresului pentru a numi ambasadori in Siria, Turcia si Azerbaijan. Este prima data, in sase ani, ca Statele Unite va avea un ambasador in Siria. Toate cele trei tari sint considerate vitale pentru interesele americane – Azerbaijanul pentru securitatea energetica, Turcia in calitate de aliat NATO, aflat la frontiera cu Orientul Mijlociu si Iranul, in timp ce Siria cocheteaza cu Teheranul si este cosiderata ostila, dar cu toate acestea raporturile sint intretinute de administratia Obama.

Ambasadorii sint Robert Ford, in Siria; Francis Frank Ricciardone in Turcia si Matthew Bryza in Azerbaijan. Toti trei sint diplomati de cariera si era de asteptat ca nominalizarile sa fie aprobate cu usurinta de Senat. Dar nu a fost asa. In cazul lui Ford, senatorii au ezitat sa confirme numirea pe fondul stirilor ca Siria ar fi incercat sa transfere proiectile Scud catre miscarea islamica extremista, Hezzbolah, din Liban.

Deputata republicana de Florida, Ileana Ros-Lehtinen, care va prelua conducerea Comisiei pentru Relatii Externe a Camerei a criticat masura luata de Obama. „Concesii nemeritate facute regimului de la Damasc comunica autoritatilor de acolo ca pot continua o agenda politica periculoasa fara sa sufere consecinte din partea Statelor Unite” – a spus deputata. Ros-Lehtinen nu are un cuvint de spus in Senat, dar opinia ei are greutate in rindurile Partidului Republican.

Numirile celor trei pot ramine in vigoare – conform legii – timp de un an. Casa Alba este nemultumita de faptul ca numiri facute de administratie sint blocate timp indelungat in Congres. La Damasc, numirea noului ambasador a fost primita cu satisfactie. O oficialitate a declarat ca Siria este un important actor in regiune si ca Washingtonul are tot interesul sa fie reprezentat la nivel inalt pentru a intelege mai bine pozitiile siriene. Statele Unite si-au retras ambasadorul de la Damasc- Margaret Scobey - in Februarie 2005, la o zi dupa asasinarea la Beirut a fostului premier libanez, Rafik al-Hariri. Damascul a respins alegatiile ca s-ar fi aflat in spatele acelui atentat, dar la Washington argumentele siriene au fost si sint privite cu scepticism.
XS
SM
MD
LG