Linkuri accesibilitate

Capacitatea coaliției de a conlucra depinde de factorul uman


Dumitru Diacov vorbind cu Marian Lupu în timpul sesiunii parlamentare trecute
Dumitru Diacov vorbind cu Marian Lupu în timpul sesiunii parlamentare trecute

Dumitru Diacov: Principiul de continuitate a pus baza creării Alianței.


Europa Libera l-a intrebat si pe liderul fractiunii PDM Dumitru Diacov, cum vor fi urmatorii 4 ani de guvernare in cadrul coalitiei liberal-democrate.

Dumitru Diacov: „Guvernarea va fi destul de complicată. Eu cred că reminiscenţele activităţii coaliţiei din anul trecut se vor resimţi şi în această activitate. Desigur, depinde şi de capacitatea, de inteligenţa, de cultura politică a membrilor Alianţei, a liderilor politici.”

Europa Liberă: S-a depăşit neîncrederea unui partener în celălalt?


Dumitru Diacov:
„Nu cred, că neîncrederea se depăşeşte într-o singură noapte. Este nevoie de timp, este nevoie de voinţă politică, este nevoie de o anumită perioadă de activitate în noua componenţă.”

Europa Liberă: Partajarea funcţiilor în Guvern a rămas şapte-cinci-cinci?


Dumitru Diacov: „Da, da. Capacitatea coaliţiei de a conlucra o să depindă mult de factorul uman, de dispoziţia oamenilor, de dorinţa de a înţelege, că nici un partid în cadrul Alianţei nu este capabil să-şi asume responsabilitatea guvernării în Republica Moldova. Principiul ăsta de continuitate într-o mare măsură s-a pus la baza creării acestei Alianţe şi eu cred, că aici taman că toată lumea a demonstrat dorinţa de a avea o alianţă.”

Europa Liberă: Şi când veţi pune în discuţie problema alegerii şefului statului?


Dumitru Diacov:
„În conformitate cu procedura. Eu cred că undeva în două-trei săptămâni vom fi în stare deja să abordăm această problemă.”

Europa Liberă: Credeţi că acum fracţiunea PCRM vă poartă pică şi nici în ruptul capului nu vor da voturi pentru alegerea preşedintelui ţării?


Dumitru Diacov:
„Noi o să încercăm să discutăm cu comuniştii, noi o să încercăm să le lămurim comuniştilor, noi o să încercăm să întindem mîna, să găsim o modalitate de conlucrare.”

Europa Liberă: Le vor fi oferite funcţii?

Dumitru Diacov:
„Am spus, că suntem gata să oferim şi funcţii. De exemplu, viceprim-ministru cu problemele integrării şi alte funcţii în structurile centrale ale puterii. Eu nu vreau acum să fac speculaţii, vom vedea, care vor fi viziunile, care vor fi doleanţele.”

Europa Liberă: Acum se cere să mai fie pus în discuţie proiectul de lege privind modificarea articolului 78 din Constituţie, referitor la alegerea preşedintelui?


Dumitru Diacov: „Am discutat, nu exclud că va apărea şi această problemă în ordinea de zi.”

Europa Liberă: Cine va vota acest proiect?


Dumitru Diacov:
„Vom vedea.”

Europa Liberă: Credeţi că comuniştii vor vota? E şi un proiect al lor.

Dumitru Diacov: „Mi-i greu să spun. Eu aş dori ca să avem o atmosferă în Parlament lucrativă – opoziţia să nu fie de acord cu guvernarea atunci când este necesar, dar să avem şi cazuri, când opoziţia votează unanim. În 2005 au fost un şir de proiecte, inclusiv pe problematica trandsnistreană, care au fost votate unanim şi noi am votat.”

Europa Liberă: Forte scurt: priorităţile pentru acest Legislativ.

Dumitru Diacov: „Rezolvarea problemelor economice ale ţării, cele sociale, liniştea în ţară. Evitarea crizei politice.”
XS
SM
MD
LG