Linkuri accesibilitate

Pericolul renaționalizării UE


Adrian Severin
Adrian Severin

Interviu cu Adrian Severin, europarlamentar roman, vicepreședinte al Grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European










Europa Libera: Domnule Severin care vor fi prioritatile socialistilor romani din Parlamentul European pentru 2011?

Adrian Severin: Eu nu fac nici o diferenta si asa si trebuie sa nu facem nici o diferenta intre socialistii romani din PE si ceilalti. Construim cu totii “Statele Unite ale Europei”si din acest punct de vedere, in masura in care suntem europeni si vorbim ca niste europeni adevarati - europeni din Romania, europeni din Germania, Franta sau Italia - nu avem alte tinte. Partea proasta este ca unii dintre socialisti din diverse tari se comporta in Parlamentul European ca reprezentanti ai natiunilor lor si nu ca reprezentanti ai Europei. Iata de aici prima noastra prioritate: sa determinat pe toti colegii nostri sa fie mai intai socialisti europeni si apoi sa discutam ce ar trebui sa faca tarile noastre de origine pentru ca proiectul european sa triumfe. Pentru ca daca nu triumfa proiectul European, nu doar Romania, toate tarile membre se vor gasi intr-o situatie catastrofala, din care, o repet, chiar daca multi ridica din sprancene, razboiul nu este exclus.

Europa Libera: Dupa cum stiti, in Europa avem niste zone de conflict, unele inghetate, unele fierbinti, fie ca e vorba de Transnistria, fie ca e vorba de Osetia de Sud sau Nagorno Karabah, am putea avea de-aici din apropierea noastra o astfel de problema?

Adrian Severin: Evident! In primul rand sa nu uitam ca un razboi in Europa este astazi un razboi mondial. Europa este un actor global, este o prezenta globala, ce se intampla aici intereseaza pe toata lumea. Si in secolul 20 am avut doua razboaie care au izbucnit in Europa si care au fost razboaie mondiale.

Europa Libera: Da, dar la momentul acela nu exista UE, iar asa dupa cum stiti, prin Politica de Vecinantate, UE incearca sa tina sub control zonele de conflict din vecinatatea sa.

Adrian Severin: Exact! UE este in primul rand un proiect care se refera la garantarea pacii. Cand acest proiect se prabuseste, pacea este lipsita de una dintre cele mai importante, daca nu unica garantie. Daca s-ar ajunge, de pilda, la prabusirea monedei euro( iar speculatiile de pe pietele financiare si lipsa de promptitudine a unor state membre in sustinerea monedei euro pot conduce la un asemenea deznodamant) ce se fa intampla a doua zi? Va incepe un razboi monetar! Fiecare tara va incepe sa isi aprecieze moneda pentru a reusi sa se salveze in raport cu celelalte tari. Un razboi monetar va duce imediat la un razboi comercial. Fiecare tara va impune bariere vamale pentru a-si proteja industria nationala. De aici se va ajunge la un razboi economic si de la razboi economic intotdeauna s-a ajuns la razboi pur si simplu.

Europa Libera: Pentru Romania, cred ca intrarea in Schengen este prioritatea numarul 1. Nu o promovati la nivelul grupului socialist?

Adrian Severin: Pentru toti europenii intrarea Romaniei in Schengen este o prioritate si asta cat mai repede, ieri daca se poate. Pentru unii dintre francezi si anume pentru dreapta franceza asta nu este o prioritate. As mai aduce aminte ca Romania a intrat in Schengen din punct de vedere juridic pentru ca suntem obligate, Schengen este parte a AQ-ului comunitar. Sigur, exista opinii potrivit carora ar exista o serie de altfel de probleme care tin de securitate, de coruptie, de situatia precara a romilor, atunci vom spune ca aceste probleme de securitate nu se rezolva prin limitarea libertatii de miscare ci prin cresterea coeziunii economice si sociale a UE. Ceea ce inseamna ca toate tarile, mai ales cele mai bogate din UE ar trebui sa contribuie mai mult la bugetul UE. Insa una dintre cele mai mari amenintari care s-au profilat foarte clar in anul care a trecut si impotriva careia trebuie sa luptam anul aceste este aceasta renationalizare a UE, amplificata de criza, o criza care ii face pe multi sa nu vada ca ea poate fi tratata mai usor prin solidaritate europeana decat prin egoism national.
XS
SM
MD
LG