Linkuri accesibilitate

„Cum să-i determinăm să-și reformeze justiția?”


WikiLeaks: depeșe diplomatice americane privind corupția din Bulgaria anului 2009

Într-un raport al Ambasadei americane din 22 iunie 2009, dedicat problemelor în sectoarele justiției și afacerilor interne, fosta ambasadoare Nancy McEldowney pune întrebarea „Cum le putem face să-și reformeze justiția când ei nu doresc acest lucru”. Sofia acordă atenție criticilor Bruxelles-ului numai în scopul de a obține un raport mai bun de monitorizare și nicidecum pentru a crea un sistem juridic mai bun. McEldowney ajunge la concluzia că numai „ciomagul” poate face ceva în cazul Bulgariei. Din acest punct de vedere presiunea europeană prin amenințări de a fi extinsă monitorizarea sau blocate fondurile europene este singură în măsură de a-i stimula pe guvernanții bulgari.

Reprezentanți ai Uniunii au explicat oboseală în procesul de extindere după aderarea Bulgariei și României prin termenul „Pauza bulgară”. „Aroganța defensivă și lipsa voinței politice a guvernului bulgar alimenteazăa reținerea fața de noi valuri de extindere a Uniunii. În acest mod imaginea Bulgariei devine și mai proastă”, constata McEldowney.

Ambasada americană consideră că după prăbușirea comunismului fotbalul în Bulgaria a devenit o pepenieră de corupție și crimă organizată. Cluburile mari sînt controlate de capi ai lumii interlope care încearcă să se legitimeze în plan intern și internațional prin cel mai popular sport.

Susan Sutten, însărcinata cu afaceri, constată că proprietarii unor echipe din divizia A sînt persoane din lumea interlopă. În ciudă informațiilor că acești oameni au efectuat infracțiuni fiscale pînă acum tentativele de a fi trași la răspundere s-au încheiat cu un eșec.

Printre proprietarii de cluburi cu legături în lumea criminală sînt citati Todor Batkov reprezentant al omului de afaceri rus Mihail Chiornai, gruparea economică TIM, frații Marghin anchetați pentru asasinate la comandă. Ultimii trei proprietari ai echipei „Lokomotiv” Plovdiv cu rădăcini în gruparea criminala VIS au fost asasinați.

Pe aceeași temă

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG