Linkuri accesibilitate

„Vocile solidarităţii”: Europa Liberă în sprijinul celor persecutați politic în Belarus


„Citind numele fiecărei persoane arestate, îi dăm de ştire că nu a fost uitată.”


Fostul preşedinte ceh Vaclav Havel, fostul preşedinte al Statelor Unite, George W. Bush şi zeci de alţi lideri din ţări democratice au fost prezenţi la sfârşitul săptămânii în programele Europei Libere, într-o demonstraţie de solidaritate cu cei arestaţi în urma alegerilor prezidenţiale din Belarus, de la 19 decembrie.

În emisiunile transmise către Belarus în primele zile ale noului an, invitaţii Europei Libere au citit numele tuturor activiştilor întemniţaţi la Minsk. A fost George W. Bush, primul, citind numele celor cinci candidaţi prezidenţiali arestaţi în urma alegerilor câştigate de Alyaksandr Lukashenka.

Dintre ei, Vital Rymasheuski a părăsit arestul în seara de Anul Nou, în mod condiţionat – o ştire făcută publică abia luni, 3 ianuarie.

Printre alţi oficiali care au participat la emisiunile speciale ale Europei Libere s-au numărat ministrul de externe al Cehiei, Karel Schwarzenberg, fostul secretar de stat al Statelor Unite, Condoleeza Rice, directorul executiv al fundaţiei Freedom House, David Kramer, profesorul de la Universitatea John Hopkins Francis Fukuyama şi activista rusă pentru drepturile omului Elena Bonner.

„Citind numele fiecărei persoane arestate, îi dăm de ştire că nu a fost uitată”, a spus Alexander Lukashuk, directorul serviciului belarus al postului nostru de radio.

Proiectul „Vocile solidarităţii”, lansat de Europa Liberă după violenţele post-electorale de la Minsk, este extrem de popular şi în varianta pe internet. În ziua de după reprimarea protestelor, site-ul Radio Svaboda, în limba belarusă, a înregistrat peste 900.000 de accesări, adică de 20 de ori mai multe decât într-o zi obişnuită.

Iar emisiunile non-stop în limba belarusă ale postului nostru de radio au fost ascultate tot pe internet de 30.000 de persoane, de 50 de ori mai multe decât de obicei.
XS
SM
MD
LG