Linkuri accesibilitate

2011 ar trebui să fie anul optimizării finanțelor publice


Iurie Gotișan
Iurie Gotișan

Iurie Gotișan: O atenție deosebită ar trebui acordată întreprinderilor mici şi mijlocii, care formează grosul sistemului economic al ţării și care se ciocnesc încă de bariere instituționale dure.










Iurie Gotişan: Principala provocare pentru acest an dupa mine va fi optimizarea finantelor publice, astfel ca nu putem evita masurile de consolidare fiscala. Fie ca vorbim despre taierea mai multor cheltuieli, fie ca se alege varianta cresterii taxelor si impozitelor, ori o combinatie a celor doua, nu putem ocoli anumite masuri care sa conduca rapid la consolidare fiscala. Mai ales tinind cont si de faptul ca anul se incepe fara un buget functional aprobat. Respectiv, autoritatile, cred eu, ar putea fi puse in fata unor provocari sociale. Intrucit austeritatea nu poate fi evitata, coeziunea socială trebuie aparata, atit cit se poate, si asta, prin atentie din partea politicienilor.

Europa Liberă: Până acum, acestor provocări Republica Moldova le-a făcut faţă doar cu ajutorul finanţatorilor externi, se pare. Care ar fi agenda relaţiilor cu partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova pentru 2011?

Iurie Gotişan: Fara investitii pe masura, atit straine, cit si locale, greu ne va fi sa facem fata mai multor provocari, inclusiv a celor sociale. Absorbţia fondurilor din afara, inclusiv a celor europene este mai mult decit critica. Acest domeniu de fapt reprezintă adrenalina necesara atunci cind nu putem miza pe consum şi investiţii private. Trebuie sa fim pregatiti in negocieri serioase cu UE, chiar din primele luni ale lui 2011, deoarece anume in acesta perioada se va da startul negocierilor oficiale pe marginea Acordului de Asociere si Acordului de Liber Schimb. Astfel ca vom avea nevoie de vigoare si foarte multa inteligenta pe domeniul diplomaţiei economice externe.

Europa Liberă: Pe plan social, 2010 a fost marcat de o creştere generală a preţurilor. În 2011, la ce să se aştepte populaţia Republicii Moldova în acest sens?

Iurie Gotişan: Mersul economiei, dar, cel mai mult, capacitatea de cumparare a populatiei, cred eu vor fi afectate de cresterea anuntata a preturilor la gazele naturale importate. Lucrurile ar putea evolua şi prin faptul că creşterea preţului creează premise economice şi psihologice necesare pentru creşterea preţurilor la alte marfuri si produse. Scumpirea carburantilor poate deveni în cele din urmă o sursă care va alimenta inflaţia. In plus, potentiala scumpire a gazelor naturale ar putea crea teren si pentru scumpirea facturilor la energie electrică.

Europa Liberă: Oscilaţiile din zona euro, de la sfârşitul anului trecut, ar putea avea repercusiuni asupra economiei Republicii Moldova în 2011?

Iurie Gotişan: Economia Republicii Moldova este destul de deschisă către exterior şi, astfel, ceea ce se întâmplă pe pieţele din regiune, nu are cum să nu influenţeze şi mersul economiei de la noi. Dacă nu vom asista la o complicare a situaţiei în zona euro, care să îngheţe pieţele de credit din nou, aşa cum s-a intimplat în 2010 si 2009, este de admis că economia autohtonă sa-si continue ascensiunea. Dupa cum am spus la inceput, trebuie să însănătoşim durabil finanţele publice, ceea ce înseamnă o restructurare profundă a cheltuielilor publice, cu alocare considerabil superioară către investiţii, o creştere a economisirii interne care să permită o finanţare mai puţin vulnerabilă a formării capitalului, o creştere a producţiei de bunuri exportabile şi care pot satisface în cele din urmă şi cererea internă.

Europa Liberă: Republica Moldova a fost lăudată în 2010 pentru anumite succese în procesul reformelor economice. Ce priorităţi vor rămâne pentru domeniu în 2011?

Iurie Gotişan: Mediul de afaceri a înregistrat în 2010 mai multe progrese. Totuşi, pe măsura posibilităţilor, autoritatile ar trebui sa se gindeasca la reducerea contributiilor pentru asigurările sociale, care sunt excesive. Aş fi mai preocupat de ce se întâmplă cu întreprinderile mici şi mijlocii, care formează grosul sistemului economic al ţării si care se ciocnesc inca de bariere institutionale dure. În această zonă se produc dezbinari majore, fiindcă aceste întreprinderi au acces destul de limitat la creditare. Daca ar fi dupa mine, as pedepsi cu asprime abuzurile de poziţie dominantă pe piaţă, favorizind piete mai flexibile si eliminind monopolurile. Guvernul trebuie să taxeze pe cei, indiferent de rang şi statut politic, ce nu înţeleg că aceste vremuri echivalează cu un război daca vreti, ca de la disciplina şi respect faţă de interesul public nu se pot face favoruri.

Europa Liberă: Anul 2010 a fost mai puţin reuşit pentru investiţii străine directe în Republica Moldova, dar, se pare, extrem de favorabil pentru relaţiile cu creditorii externi. Ce previziuni aveţi pentru 2011 referitoare la investiţii şi relaţii cu creditorii care au promis şi au alocat iată până acum sume uriaşe de bani.

Iurie Gotişan: Relaţia extrem de bună care a fost închegată între autorităţi şi organismele financiare internaţionale in 2010, în particular cu FMI şi BM, va fi în 2011 un semnal foarte bun pentru investitorii instituţionali şi de altă talie. Cred că multitudinea de proiecte demarate în 2010 în diferite domenii de infrastructură, cum ar fi reparaţia drumurilor, apeductelor, a obiectivelor de menire socială, reparaţia unor şcoli, spitale, grădiniţe, trebuie să aibă continuitate şi în 2011. Cu siguranta ca nu vom avea un an usor, tinind cont de conjuctura economica si, pe alocuri, de tertipurile politice. Insa cu multa munca, rabdare si nazuinta, dificultatile pot fi depasite, macar si partial.
XS
SM
MD
LG