Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Români fără distanță


Distanța care separa în mod tradițional occidentul european de România a dispărut cu totul.


Încet-încet, lumea românească răspîndită prin toate ungherele Europei a început să-și găsească rostul. Nu e vorba de bani, slujbe, mașini și școli pentru copii. E vorba de apariția vieții casnice românești.

Pînă acum cam 5 ani, românii oftau și se perpeleau pe sec de dorul lucrurilor, mirosurilor, sunetelor și obiceiurilor de acasă. Speranța stătea în cărăușii care plecau și se întorceau din țară cu sarmale, murături, țuică, muzică, filme, cărți, ziare, ibrice, borcane, ștergare, vopsea de ouă și încă vreo mie de mărunțișuri esențiale. Totul s-a schimbat cu o viteză uluitoare.

Numărul românilor a creat un subgrup care a deschis magazine și restaurante, în aproape fieare oraș european mare. Internetul a făcut restul, cu un sistem de comenzi online livrate rapid de firme de poștă românești specializate. Rețelele de cablu și satelit au adus oriunde posturile de radio și televiziune românești iar lectura online a rezolvat problema ziarelor. Mai mult, magazine locale, fie că e vorba de Anglia, Spania, Belgia sau Germania au început să pună în vînzare, deocamdată sporadic, vinuri, legume și conserve românești.

Distanța care separa în mod tradițional occidentul european de România a dispărut cu totul. Fizic, odată cu înmulțirea companiilor low cost, dar și mental, odată cu transplantul complet al recuzitei gospodărești de tipic românesc.

Consecințele sînt multiple. Una din cele mai interesante a lucrat în latură psihică și a eliminat aproape cu totul nostalgia amară după gustul și mirosul vieții de acasă. Micile Românii din marile capitale europene sînt absoult suficiente și confortabile.
XS
SM
MD
LG