Linkuri accesibilitate

„Moldova va progresa în 2011 pe calea integrării europene”


În raportul de țară elaborat de Economist Intelligence Unit se prevăd însă relații complicate în continuare cu Rusia


Economist Intelligence Unit a dat publicităţii un nou raport de ţară privitor la Republica Moldova. Redactat înaintea reînnoirii AIE, raportul a anticipat corect că foştii colegi de guvernare vor cădea la înţelegere, adăugând că negocierile dintre PCRM şi PD au fost în primul rând o încercare a democraţilor de a-şi consolida poziţia la tratativele cu partidele de centru-dreapta.

Experţii de la EIU anticipează că peisajul politic din Republica Moldova va rămâne agitat cel puţin până la jumătatea anului curent, iar principala cauză o constituie „polarizarea politică” a scenei moldoveneşti după alegerile din aprilie 2009. O dovadă ar fi că ultima campanie electorală a fost „extrem de murdară”.

Pe de altă parte, experţii EIU spun că Moldova are o şansă mult mai bună ca de data aceasta să iasă din cercul vicios al alegerii preşedintelui ţării – dacă politicienii se înţeleg asupra unor reguli mai permisive, cum sunt cele propuse de PCRM, care a sugerat că dacă preşedintele nu se alege din primul tur cu 61 de voturi, pragul alegerii ar putea fi coborât mai întâi la 57, iar apoi la 52.

Tot pe o notă pozitivă, raportul constată că în Moldova nu au fost tulburări sociale după violenţele de la Chişinău din aprilie 2009, iar ultimele alegeri s-au desfăşurat în mod paşnic.

În privinţa diferendului transnistrean, EIU anticipează că nici anul curent nu va aduce progrese semnificative şi aminteşte că procesul de negocieri a fost blocat în 2006 de Rusia şi de transnistreni. „Pe de altă parte, însă, riscul reizbucnirii violenţelor este şi el foarte redus, nu în ultimul rând pentru că Moldova nu are capacitatea militară de a încerca redobândirea prin forţă a controlului asupra regiunii separatiste”.

EIU crede că pe plan extern Moldova va înregistra noi progrese în integrarea europeană, mai ales după ce a ţinut alegeri corecte, aşa cum a vrut UE, şi după ce şi-a îmbunătăţit mult relaţiile cu România – membră în Uniune.

Despre relaţiile cu Rusia EIU crede vor rămâne complicate, mai ales din cauza problemei transnistrene.

Pe plan economic, prognoza EIU este moderat-optimistă. „Până acum, Moldova şi-a respectat angajamentele faţă de FMI, iar guvernul a anunţat unele progrese în reformarea climatului de afaceri, inclusiv prin înlăturarea unor restricţii la importuri şi exporturi”, se arată în raport, care adaugă că important va fi anul acesta ca Moldova să aibă un buget echilibrat, pe placul creditorilor externi. „Una peste alta, reformele care implică schimbări instituţionale vor fi dificile şi lente” – anticipează EIU.

La capitolul „politici fiscale”, raportul anticipează că Moldova va încheia anul curent cu un deficit bugetar de 4%, care va scădea la 3,3% în 2012. Ambele estimări sunt ceva mai pesimiste decât ale guvernului moldovean.

EIU mai scrie că dacă ar fi venit la putere, comuniştii nu şi-ar fi putut împlini, probabil, promisiunea electorală de a mări pensiile şi salariile, din cauza dependenţei mari a ţării de creditorii externi.
XS
SM
MD
LG