Linkuri accesibilitate

40 de zile care au călit în noi răbdarea


Preotul Andrei Rusu
Preotul Andrei Rusu

Jurnalul preotului Andrei Rusu în ultima săptămînă a postului Nașterii Domnului.



Luni

După obişnuita discuţie de dimineaţă cu Dumnezeu prin rugăciune, mi-am schiţat sumar agenda activităţilor pentru această săptămînă, ultimă din postul Naşterii Domnului. Ne apropiem cu emoţie sfîntă de marele praznic al Naşterii Mîntuitorului Hristos şi acest sentiment mă străpunge profund. Sunt plăcut surprins că băiatul meu cel mic, Teodor, de 2 ani şi 4 luni, cantă corect frumoasă colindă „Astăzi s-a născut Hristos”. Seara am privit cu mult interes Cabinetul din Umbră cu Val Butnaru. S-a discutat confuz despre artificiala problemă: stil vechi şi stil nou. M-am tot întrebat: ce are Anul Nou cu Naşterea lui Iisus?
Seara am citit din cartea dreptului Iov.

Marţi
Preotul Andrei Rusu

De dimineaţa sunt copleşit de întristare: atît de mulţi oameni necăjiţi trăiesc în jurul nostru. Necăjiţi nu din motivul că sunt săraci sau bogaţi, dar pentru că nu-şi găsesc rostul pe acest pămînt. Adică nu-L cred pe Dumnezeu. Nu ştiu cum să-i ajut. M-am rugat lui Dumnezeu pentru ei. La prînz, cu o maşină de împrumut, am plecat la ţară. Dealurile şi pădurile Drăguşenilor din raionul Străşeni m-au făcut să fiu nostalgic. Albul imaculat al zăpezii, fumul sur ce iese din hogeagurile caselor şi forfota pentru pregătirile de Crăciun, net deosebite de cele din spaţiul urban, m-au readus în dulcea copilărie. Drăguşeniul sărbătoreşte pe vechi. Da! Şi mai este un sat încă populat, chiar si daca multi sateni si-au gasit o bucata de paine in strainatate.
Seara am recitit la nimereală cîteva fragmente din Cezar Petrescu, Plecat fară adresă. Ideea morţii prin sintagma „ai început să miroşi”, adică vremelnicia acestei vieţi, m-a îmbărbătat. Pînă la urmă, moartea dă sens vieţii, spunea distinsul teolog român Dumitru Stăniloae şi avea dreptate.

Miercuri

Pînă la amiază, împreună cu cîţiva slujitori ai Bisericii, am pregătit darurile pentru colindătorii care vor veni de sărbătoarea Naşterii. Nu sunt sărăcăcioase. Să dea Domnul să vină colindători. Apoi mi-am facut timp şi pentru copiii de la şcoala internat nr. 2. Împreună cu aceşti minunaţi copii, de mai bine de patru ani, slujim duminical dumnezeiasca Liturghie. Sunt foarte atenţi şi receptivi la mesajul evanghelic. Mi-au spus în şoaptă că-l roagă pe Dumnezeu să le dăruiască sănătate părinţilor lor. Părinţi care i-au abandonat. Spre seara slujba vecerniei pentru Ajunul Sfintei Sărbători a Naşterii Mîntuitorului. Este una deosebită prin textele de rugăciune şi cele citite din Sfintele Scripturi. Suntem pregătiţi de către Biserică ca, prin cunoaştere şi înţelegere, să retrăim venirea lui Mesia.
Inainte de somn am revăzut textul din Isaia despre Naşterea din Fecioară a Lui Iisus Hristos şi am discutat cu băiatul mai mare, Paisie, pe marginea acestui subiect.

Joi

De dimineaţă, împreună cu comunitatea, am slujit sfînta şi dumnezeiasca Liturghie a Sfîntului Vasile cel Mare. Această liturghie se slujeşte de doar 10 ori pe an şi se deosebeşte de cea a Sfîntului Ioan Gură de Aur, pe care o slujim duminical, prin lungimea şi formularea unor texte, citite de preot în taină. Dar acestea sunt pline de conţinut. După Liturghie, împreună cu ceilalţi membri ai familiei, am pregătit cuibuşorul nostru pentru zilele de sărbătoare. Mirosurile picante venite de la bucatele de dulce, ce vor îmbogăţi masa de Crăciun, călesc în noi răbdarea. E ultima zi din post. Slujba de seara a fost una deosebită. Semiîntunericul din biserică, textele specifice pentru praznicul Naşterii Mîntuitorului, melodiile cîntărilor de sărbătoare au creat atmosfera de rugăciune şi beatitudine.
Capitolele din evangheliile lui Matei şi Luca despre Naşterea Mîntuitorului Hristos au alcătuit lectura serii. La miezul nopţii am participat la Sfînta Liturghie.

Vineri

M-am trezit cînd noaptea îmbia ziua. Păcat că nu avem şi cocoşi la oraş. Creştinii ortodocşi ce ţin calendarul de stil vechi, după 40 de zile de post, se bucură împreuna cu îngerii, cu păstorii şi magii de la răsărit de marele şi mult aşteptatul eveniment: Naşterea Mîntuitorului Hristos. Am slujit dumnezeiasca Liturghie în cadrul căreia, împreună cu creştinii, l-am primit pe Hristos, adică ne-am împărtăşit cu Sfîntul Trup şi Sînge al Mîntuitorului. A fost punctul culminant al sărbătorii. După Liturghie, împreună cu familia şi prietenii dragi, ne-am strîns în jurul tradiţionalei mese, specifică acestei zile sfinte. Am primit colindători. Seara am participat la slujba vecerniei. Si a cata oara mi-am zis ca este foarte important să nu uităm nici de cei mai trişti ca noi în aceste zile minunate.


Andrei Rusu s-a nascut la 21 decembrie 1982 in satul Draguseni, Straseni. A absolvit seminarul teologic de la Noul Neamt Chitcani, apoi a facut masteratul la facultatea de istorie a USM. Preot la Biserica „Sfantul Dumitru” din Chisinau.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG