Linkuri accesibilitate

Sudan: referendum timp de o săptămînă


Liderul Sudanului de sud, Salva Kiir votează la raferendumul de duminică
Liderul Sudanului de sud, Salva Kiir votează la raferendumul de duminică

Dacă alegătorii se pronunţă pentru independenţă, noul stat din sud va fi proclamat la 9 iulie.


Sudanul este cea mai mare ţară din Africa, dar ar putea să piardă întâietatea printr-un referendum asupra independenţei sudului ţării, predominant creştin într-un stat dominat de nordul arab.

Referendumul început ieri în sudul Sudanului va dura o săptămână şi este de aşteptat să se încheie cu divizarea celei mai mari ţări africane. Plebiscitul este urmarea unui acord de pace semnat în 2005, care a pus capăt unui lung şi sângeros război civil.

Printre primii alegători care s-au prezentat ieri la urne a fost liderului Sudanului de sud, Salva Kir. Liderul sudanez a spus că pentru locuitorii din sudul ţării referendumul este un moment istoric şi le-a cerut alegătorilor răbdare, în caz că nu reuşesc să voteze din prima zi, pentru că urnele vor fi deschise timp de o săptămână.

Sudanul de sud, una din cele mai sărace regiuni ale planetei, este predominant creştin şi vrea să se desprindă de nordul arab, predominant musulman. Mulţi sudanezi din sud se plâng că nordul i-a asuprit de-a lungul anilor, prin discriminare etnică şi împărţirea nedreaptă a avuţiei naţionale.

Referendumul, la care pot vota patru milioane de cetăţeni, va fi decis printr-o majoritate simplă, iar pragul de validare este o participare la vot de cel puţin 60%. Rezultatul va fi anunţat probabil în februarie, iar dacă alegătorii se pronunţă pentru independenţă, aşa cum este de aşteptat, noul stat va fi proclamat la 9 iulie.

Preşedintele Sudanului, Omar al-Bashir a îndemnat cetăţenii din sud să voteze împotriva independenţei, spunând că noua ţară nu va fi în stare să se guverneze singură. Dar fostul preşedinte american Jimmy Carter, aflat în sudul Sudanului ca observator, este de altă părere. Jimmy Carter a spus că prin organizarea referendumului au scăzut şansele reînceperii conflictului armat, pentru că în nordul şi în sudul Sudanului există convingerea că dacă alegătorii din sud optează pentru independenţă, aceasta va fi acceptată de toată lumea în mod paşnic.

Fostul secretar general ONU, Kofi Annan, prezent şi el în sudul Sudanului, la Juba, împreună cu Carter, a apreciat şi el că există posibilitatea întemeierii noului stat fără vărsare de sânge. Kofi Annan a spus că majoritatea celor cu care a stat de vorbă în Sudan vor să evite conflictul şi războiul, pentru că au avut deja de suferit prea mult din cauza confruntării. Kofi Annan şi-a exprimat speranţa că referendumul va demonstra că resentimentele între popoare nu trebuie neapărat să fie „veşnice”, iar convieţuirea paşnică este posibilă.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG