Linkuri accesibilitate

Ministere și ministeriabili nenegociabili


Partidele din AIE II lasă să se înțeleagă că, pentru a se asigura continuitatea, nu au de gând să-şi schimbe miniştrii.



Mâine începe sesiunea specială a Parlamentului, la care urmează să fie create şi votate structurile de lucru ale legislativului. Până la sfârşitul acestei săptămâni, premierul desemnat Vlad Filat ar trebui să prezinte programul de guvernare şi lista nominală a noului guvern. Care să fie trecute prin comisiile de specialitate ale parlamentului. Dar până atunci, partidele din alianţa de guvernare continuă să negocieze ministere şi ministeriabili.

Partidul Democrat este pina la aceasta ora singurul care si-a facut publice intentiile privind ministrii pe care are de gind sa ii pastreze din componenta precedenta. Solicitat de noi, Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al Partidului Democrat, a declarat că toţi miniştrii democraţi din vechiul guvern vor rămâne în funcţii.

Dumitru Diacov: „Noi propunem aceeaşi componenţă a corpului de miniştri care au lucrat, au demonstrat… pe alocuri poate au fost observaţii, dar ne-am consultat cu toată lumea şi am decis să rămână aceeaşi componenţă.”

Prin urmare Valeriu Lazăr va prelua iar portofoliul de ministru al economiei, Valentina Buliga – al protecţiei sociale, Marcel Răducan – al construcţiilor şi Boris Focşa – al culturii. Tot democraţii vor avea cuvintul decisiv in ceea ce proveste functie de Procuror General, deţinută actualmente Valeriu Zubco.

Cât priveşte portofoliul de la tehnologii informaţionale deţinut anterior de reprezentantul Alianţei Moldova Noastră, democraţii spun că au mai mulţi candidaţi, din rîndurile deputaţilor.

Și celelalte două componente ale alianţei au lasat sa se inteleaga că nu au de gând să-şi schimbe miniştrii pentru a se asigura continuitatea in activitatea executivului.

Potrivit lui Dumitru Diacov alianţa are de gind sa rezerve câteva portofolii, in special cel de vice-premier responsabil cu reintegrarea, pentru a le propune opozitiei comuniste.

Dumitru Diacov: „Votăm guvernul, după ce trecem etapa aceasta, ne apucăm de pregătirea terenului pentru alegerea şefului statului. Sigur că o să fie contacte cu comuniştii. Ne-am înțeles în cadrul negocierilor din alianţă să rezervăm câteva funcţii. Tocmai de asta funcţia vice-premierului cu reintegrarea va rămâne vacantă până la alegerea preşedintelui şi o să vedem atunci dacă vor accepta sau nu.”

Comuniştii se arata hotariti sa decline orice propuneri de cooperare ce i-ar determina sa participe in schimb la alegerea presedintelui propus de alianta de guvernamint. Cel puţin asta rezultă dintr-o declaraţie făcută postului nostru de radio de unul dintre fruntașii comunişti, deputatul Vadim Mişin: „Noi nu avem de gând să participăm la guvernare. Pentru aceasta a fost creată o altă alianţă”.

Anterior, presa scria despre existenta unei stari de spirit, in special in aripa tînără a Partidului Comunistilor, ce ar fi favorabila preluării unor portofolii în guvernul Filat II in schimbul voturilor pentru Marian Lupu in functia de sef de stat. Factiunea PCRM-ul a cerut o pauza pina pe 17 ianuarie dupa care urmeaza sa anunte linia de comportament in Parlament si fata de posibila preluare a functiilor in executiv.
Previous Next

XS
SM
MD
LG