Înainte de a părăsi postul de ministru responsabil pentru bulgarii din diaspora, profesorul Bojidar Dimitrov a adresat critici sistemului actual de acordare a cetățeniei etnicilor bulgari din fosta republica iugoslavă Macedonia, Republica Moldova și Ucraina. El a declarat că în ciudă amendamentelor la legea cetățeniei, Bulgaria rămîne cu mult în urma României și Ungariei. În ultimul un an și jumătate în care țara este condusă de partidul centrist „Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei”, prescurtat GHERB, au primit pașapoarte bulgărești 21 000 de persoane. 40 000 de cereri așteaptă să fie analizate.
„Una din sarcinele mele ca ministru a fost să accelerez acest proces,” a declarat profesorul Dimitrov, care este și director al Museului național de istorie. „Și întrucît aud că în locul meu nu va fi numit un alt ministru, mă tem că pănă la finele anului administrația nu va lucra așa cum a lucrat pînă acum.”
Acordarea mai ușoară a cetățeniei unor persoane dinafară Uniunii europene a devenit unul din obstacolele în calea acceptării Bulgariei și României în zona Schenghen. După cum apreciază mediile sofiote, din acest punct de vedere situația României este și mai gravă.
Pentru prima dată ministrul Dimitrov avertizează că în Bulgaria legea cetățeniei este mai restrictivă în comparație cu actele asemănătoare aplicate în Ungaria și România.
Budapesta care a fost cu ani în urmă primită în zona Schenghen aplică metode foarte liberale de acordare a cetățeniei unor persoane de etnie maghiară. Toți care aparțin acestei etniii primesc imediat cetățenie.
Legea română este și mai liberală și garantează acordarea cetățeniei nu numai etnicilor români din Republica Moldova și Ucraina, ci tuturor locuitorilor, indiferent de etnie, ai vechiului regat român între cele două războaie.
După cum a declarat ministrul Dimitrov norii asupră aderării Bulgariei la zona Schenghen s-au adunat vara trecută după ce au devenit cunoscute intențiile sale de a acorda în regim de urgență pașapoarte bulgărești așa-zișilor bulgari noi din Moldova, Macedonia și Ucraina.