Linkuri accesibilitate

„Un nou martor în dosarul Valeriu Boboc” (Timpul)


Cetățenia acordată moldovenilor în relație cu amînarea primirii României în spațiul Schengen ? (Adevărul.md)


„Un nou martor în dosarul Valeriu Boboc” titrează cotidianul Timpul. Oleg Carp scrie că în şedinţa de judecată care a avut loc ieri la judecătoria Buiucani, martora la omorul lui Valeriu Boboc din noaptea de7 spre 8 aprilie, 2009 a declarat că ar fi auzit poliţiştii îndemnându-se între ei să nu mai bată protestatarii... pentru că „unu-i de-acum gata”

Tot în Timpul, editorialistul Constantin Tănase scrie că „Politicienii au (cam) păcălit presa!”. Dl Tănase se referă la modul în care, în opina sa, politicienii din noua Alianţă au ştiut să mimeze transparenţa, „deschiderea” faţă de presă, fără a spune însă nimic relevant despre modul în care s-a negociat şi ce s-a negociat pe parcursul unei luni.

Nezavisimaia Moldova” publică un amplu articol, semnat de politologul Vitali Andrievski, despre „posibilele scenarii după alegerile parlamentare…”. De exemplu, politologul întrevede posibilitatea alegerii lui Marian Lupu în funcţia de şef al statului prin votul a 61 deputaţi sau, un alt scenariu, alegerea unui preşedinte apolitic.

Istoricul şi editorialistul Igor Caşu scrie în „Adevărul”, despre posibilele explicaţii, inclusiv politicile Bucureştiului faţă de Republica Moldova, ale amânării intrării României în zona Schengen. Dl. Casu crede că politica Franţei, Germaniei, dar şi a Marii Britanii faţă de perspectiva acordării cetăţeniei române moldovenilor care ar putea invada astfel piaţa de muncă europeană ar fi mai degrabă un motiv în plus de şantajare, de data aceasta din partea occidentalilor în raport cu România.

Rusia tace supărată, constată în paginile Jurnalului de Chişinău, editorialistul Nicolae Negru. Federaţia Rusă nu a reacţionat în nciun fel la faptul constituirii AIE 2. Nici Serghei Narîşkin, şeful administraţiei prezidenţiale de la Kremlin, nu a comentat acest fapt important pentru Rusia. După întâlnirea între Voronin şi Lupu, dl Narâşkin declara că „De configuraţia guvernamentală ce se va constitui după alegerile din 28 noiembriedepinde natura relaţiilor moldo-ruse”. Să nu-i mai pese că vizita sa urgentă s-a soldat cu un eşec? Se întreabă dl Negru?
XS
SM
MD
LG