Linkuri accesibilitate

Teatrul Liber din Belarus la New York


Festivalul internațional de teatru experimental „Sub Radarul 2011” de la New York găzduiește prestația Teatrului Liber din Belarus.


Teatrul Liber din Belarus – o trupă aflată în ilegalitate acasă - este aclamat zilele acestea la un festival de teatru experimental la New York. Trupa care pune în scenă spectacole cu pronunţată tentă politică planifică să organizeze în Statele Unite şi un protest de stradă, în sprijinul opoziţiei beloruse persecutate după controversatele alegeri prezidenţiale din luna decembrie. O relatare de Nikola Krastev, corespondentul Europei Libere la New York.

Teatrul Liber din Belarus a ajuns cu greu la New York. Puţin a lipsit să nu intre de fel „Sub Radarul 2011”, cum se numeşte festivalul internaţional de teatru experimental, care are loc zilele acestea şi se va încheia duminică.

Oficial, un asemenea teatru în Belarus nu există. Nu are un sediu, decoruri, nimic. Repetiţiile şi spectacolele au loc în apartamente, cafenele, în aer liber şi în secret, ca să nu fie oprite de autorităţi.

După protestele de la Minsk de pe 19 decembrie faţă de realegerea preşedintelui Alyaksandr Lukaşenka pentru un nou mandat, doi dintre membrii trupei au fost arestaţi, inclusiv directoarea Natalya Kolyada. Alţii s-au ascuns în timp ce regimul declanşase o vânătoare împotriva oponenţilor politici.

Membrii trupei au reuşit totuşi să iasă din ţară mai târziu, pe furiş, în grupuri mici ca să nu atragă atenţia autorităţilor. „Ca într-un thriller”, după cum a descris călătoria Natalya Kolyada. „Activitatea noastră teatrală continuă, i-a spus Kolyada corespondentului Europei Libere la New York. Dar în circumstanţele actuale teatrul nu poate fi separat de alte activităţi sociale”.

Acasă, mulţi din simpatizanţii teatrului au rămas încă în închisoare, iar actorii ajunşi la New York doresc să-i ajute. Natalya Kolyada planifică să viziteze membri ai Congresului american şi să-i pună la curent cu detaliile celor întâmplate la Minsk în speranţa că influenţa americană poate ajuta la eliberarea deţinuţilor.

De asemenea, trupa planifică în Statele Unite o acţiune de stradă pentru a atrage atenţia asupra lipsei de democraţie în Belarus, tot aşa cum a făcut la Londra, unde s-a aflat cu un spectacol înainte de alegerile prezidenţiale beloruse.
O scenă din Being Harold Pinter, din spectacolul de la La Mama Theater, New York


La New York, Teatrul Liber din Belarus a mai evoluat în 2006 şi 2008. La festivalul din aceste zile şi-a asigurat vizibilitatea cu spectacolul „Să fii Harold Pinter”. Aşa cum sugerează titlul, spectacolul combină piese ale dramaturgului britanic decedat în 2008, laureat al premiului Nobel, preocupat mereu de politic, putere şi abuzurile puterii. Jucat pe 5 ianuarie pe scena teatrului La Mama din Manhattan, spectacolul în regia lui Vladimir Shcherban a fost aplaudat în picioare.

Printre spectatori s-a aflat şi Steven Hitt, directorul Centrului de Artă La Guardia din New York. El spune că, dincolo de substratul politic, spectacolul l-a impresionat profund sub aspect artistic. Combinarea lucrărilor lui Pinter din diferite perioade şi punerea lor în scenă în context contemporan a fost o abordare inovatoare, spune Hitt.

Being Harold Pinter (La Mama Theater, 5 ianuarie 2011)
Spectacolul şi întreaga activitate a Teatrul Liber din Belarus au fost lăudate de ziare ca New York Times şi Wall Street Journal, ceea ce poate ajuta trupa în efortul să contribuie la eliberarea deţinuţilor politici din propria ţară. Directoarea teatrului, Natalya Kolyada şi-a asigurat deja sprijinul unor personalităţi ca fostul preşedinte ceh Vaclav Havel, fostul lider sud-african Nelson Mandela, rock starul Mick Jagger şi regizorul de film Steven Spielberg.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Pe aceeași temă

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG