Linkuri accesibilitate

Opoziția din Belarus apelează la sprijinul Occidentului


Eva Nyaklyaeva
Eva Nyaklyaeva

Parlamentul European va avea miercuri, 12 ianuarie, o sesiune specială consacrată situației din Belarus.










Eva Niaclaieva, fiica lui Uladimier Niaklaieu, unul dintre fostii candidati prezidentiali in alegerile din 19 decembrie din Belarus, a inceput un turneu prin tari ale Uniunii Europene cautind sprijin pentru tatal sau, grav bolnav in arestul politiei si pentru ideile pentru care acesta este incarcerat. O relatare a corespondentului Europei Libere Richard Solash.


Eva Niaklaieva a declarat Europei Libere ca s-a intilnit deja cu oficialitati din Lituania, Polonia si Cehia si ca a primit asigurari ca vor face eforturi pentru ca raspunsul Uniunii Europene fata de violentele impotriva manifestantilor din Belarus sa fie unul potrivit. Polonia, intr-un semn de solidaritate, a suspendat taxele de viza pentru cetatenii acestei tari.

Dupa alegerile prezidentiale din decembrie, alegeri cistigate cu 80 % din voturi de actualul presedinte Aleksandr Lukasenka intr-un scrutin considerat departe de standardele democratice de catre majoritatea observatorilor internationali, peste 10 de mii oameni au protestat in piata centrala din Minsk. Reactia politiei a fost violenta: 600 de oameni arestati, printre care 7 din cei 9 contracandidati ai actualului lider de la Minsk. Tatal Evei si alti 4 candidati prezidentiali au fost batuti cu brutalitate. Sanatatea lor este in pericol, poate chiar si viata.

”Incercam tot timpul sa il internam intr-un spital pentru ca ne e teama ca viata ii este in pericol. Acum nu ne mai este teama ca va fi arestat, ne e teama ca va muri.”

In opinia Evei, violenta cu care au reactionat autoritatile ar fi un semn de teama ca ar putea sa isi piarda puterea: ”Credem ca reactia se datoreaza spaimei. Lukasenka, ca orice dictator, chiar crede ca populatia il iubeste. Si pentru prima data a avut dovada ca nu e asa – ca oamenii vor inlaturarea lui de la putere.”

Eva Niaklaieva are planificate in aceasta saptamina intrevederi la Berlin, Londra si Bruxelles in speranta de a obtine sprijin pentru tatal sau si pentru ideile si valorile democrate promovate de el si de opozitie: ”Nu vreau sa mai fiu de loc diplomata. Sunt obosita si plictisita sa mi se tot spuna de catre analisti ca in actuala situatie e foarte greu pentru Europa sau pentru Occident sa ia masuri ferme din cauza situatiei economice. Acum vorbim de vieti omenesti...asa ca nu ma intereseaza nici un realpolitik.”

Miine, 12 ianuarie Parlamentul European va avea o sesiune speciala consacrata situatiei din Belarus. Intre timp, in Belarus echipe ale KGB-ului perchezitioneaza case si birouri ale opozitiei, ziarelor si organizatiilor nonguvernamentale care militeaza pentru respectarea drepturilor omului, si confisca computere, dischete, faxuri .
XS
SM
MD
LG