Linkuri accesibilitate

Legislatorii americani și disputa portului de armă


Un minut de reculegere în fața Camerei Reprezentanților în amintirea victimelor de la Tucson

Arizona, unde a fost împuşcată reprezentanta Gabrielle Giffords, se numără printre statele cu cele mai permisive legi în privinţa portului de armă.


Asasinatul în masă din Arizona, soldat cu moartea a şase persoane şi rănirea altor 14, printre care şi o membră a Congresului, a şocat opinia publică din Statele Unite aşa cum o pot face doar atentatele politice – scrie într-o relatare de la Washington corespondenta EL Heather Maher.

Milioane de americani îşi amintesc încă oroarea provocată de asasinarea liderului mişcării pentru drepturi civile Martin Luther King, a preşedintelui John F. Kennedy, dar şi de tentativa de asasinare a preşedintelui Ronald Reagan.

Luni, în ziua când suspectul Jared Lee Lougher, de 22 de ani, a apărut pentru prima oară în faţa tribunalului, preşedintele Barack Obama a stat în fruntea naţiunii într-un moment solemn de reculegere, spunând apoi că americanii vor trebuie să reflecteze la cele întâmplate.

Corespondenta noastră la Washington crede că printre cei care vor reflecta cel mai profund la cele întâmplate la Tucson vor fi demnitarii, care sunt probabil mai îngrijoraţi de propria siguranţă. Dar este greu de crezut că tragedia va schimba prea mult echilibrul de forţe în veşnica dispută despre portul de armă în Statele Unite.

Întâmplător, Arizona, unde a fost împuşcată reprezentanta Gabrielle Giffords, se numără printre statele cu cele mai permisive legi în privinţa portului de armă. În vreme ce legislaţia federală fixează la 21 de ani limita de vârstă la care poţi cumpăra o armă, în Arizona pragul este de numai 18 ani. În Arizona poţi intra cu arma aproape oriunde, inclusiv în clădirile administraţiei publice, în şcoli sau în baruri.

Jared Lee Lougher şi-a ucis victimele cu un pistol semi-automat Glock 19, cumpărat legal în noiembrie. Acest tip de armă, care poate trage focuri în succesiune extrem de rapidă, era ilegal până în urmă cu câţiva ani, graţie unei interdicţii asupra armelor de atac semnată de preşedintele Bill Clinton.

În 2004, interdicţia a expirat, iar lobby-ul celor care apără dreptul de a purta armă, în frunte cu National Rifle Association, a reuşit să blocheze extinderea valabilităţii ei de către Congres.
În mod ironic, politiciana rănită grav în atacul de la Tucson, Gabrielle Giffords se numără printre suporterii portului de armă – pe care l-a numit odată „o tradiţie a Arizonei”.

Iar la Washington, la numai câteva ore după tragedia din Arizona, deputaţii din ambele tabere apărau într-o dezbatere dreptul la portul de armă, spunând că în linii mari legislaţia actuală este bună, dar necesită, poate, unele amendamente.

În schimb, tragedia a adus în prim-plan siguranţa legislatorilor. Ei sunt păziţi bine la Washington, dar circulă şi în teritoriu, apărând în public la întâlniri cu electoratul. Iar unii spun că tocmai la asemenea întâlniri securitatea este neglijată.

Reprezentanta Debbie Wasserman Schultz, democrată din Florida, a spus luni într-o apariţie televizată că are cunoştinţă de colegi de-ai ei care tratează superficial problema siguranţei proprii la întâlnirile cu alegătorii. „Eu una ştiu că atunci când mă întâlnesc cu electoratul, şi o fac foarte des, sunt însoţită întotdeauna de agenţi de securitate” – a spus Wasserman Schultz.

Potrivit poliţiei federale americane, membrii Congresului au primit în ultimii zeci ani 236 de ameninţări cu moartea.

Duminică, la scurt timp după tragedia de la Tucson, speakerul Camerei Reprezentanţilor, John Boehner a organizat o neobişnuită conferinţă la care specialiştii FBI au instruit deputaţii şi membrii familiilor lor cum să informeze la timp structurile de securitate despre „activităţi suspecte”.
XS
SM
MD
LG