Linkuri accesibilitate

Fragilitatea tradițională a alianțelor politice din România


Călin Popescu Tăriceanu: Alianța PNL - PC este o greșeală tactică pe termen lung.

Opozitia din Romania incearca sa creeze o mare alianta care sa duca in cele din urma la debarcarea actualului presedinte Traian Basescu. Pentru inceput Partidul National Liberal a semnat un protocol de aliere cu Partidl Conservator. Acest parteneriat contravine insa principiilor clamate pina acum de liberali, mai ales prin faptul ca fondatorul si presedintele onorific al conservatorilor, Dan Voiculescu este un fost informator al politiei politice din perioada dictaturii Ceausescu.

Liberalii romani au decis in urma cu mai multi ani sa nu accepte in partid fosti colaboratori ai securitatii sau fosti membrii ai nomenklaturii comuniste si chiar i-au exclus pe cei cu astfel de probleme. Presedintele PNL, Crin Antonescu a argumentat insa in fata Delegatiei Permanente a partidului, ca alianta este necesara fiinda va pune la dispozitia liberalilor romani trustul de presa construit de liderul conservator Dan Voiculescu. Trustul mediatic detine doua televiziuni de stiri Antena 2 si Antena 3 plus a doua cea mai urmarita televiziune din Romania, Antena 1 si cotidianul Jurnalul National, aflat pe locul al treilea in topul tirajelor autohtone.

Fostul premier liberal Calin Popescu Tariceanu, care s-a impotrivit public aliantei cu Partidul Conservator, a declarat ca acest pas este o “gresala tactica” pe termen lung. Graba si urgenta sub care a fost creata aceasta alianta este pusa sub semnul ridicolului si de un alt lider PNL, Ludovic Orban care a spus ca in lupta tigrului si leului, adica a socialistilor si a liberalilor nu are ce face sconcsul, adica Partidul Conservator. Adriana Saftoiu, fosta purtatoare de cuvint a presedintelui Basescu, acum deputat PNL, vorbeste la rindul ei despre incalcarea principiilor
liberale si despre pierderile pe care partidul le va suferi dupa aceasta actiune.

Partidul Conservator este pe scena romaneasca un partid de buzunar, care nu a candidat niciodata singur la alegerile generale, de teama ca nu va depasi pragul de cinci la suta necesar pentru intrarea in parlament. Aliatii sai traditionali erau insa socialistii, care in schimb primeau timp pentru propaganda la televiziunile detinute de seful conservatorilor si in orice caz nu erau atacati in mass-media acestui mogul, care ocupa si functia de vicepresedinte al Senatului.

In orice caz liberalii, socialistii si conservatorii romani urmaresc oficializarea unei mari aliante, care eventual sa candideze pe liste comune la scrutinul parlamentar din 2012, astfel incit actualul partid de guvernamint sa aiba cit mai putina marja de manevra. Chiar si pina atunci artizanii coalizarii opozitiei din Romania spera sa rastoarne actuala putere prin schimbarea
majoritatii, mai degraba decit prin alegeri anticipate. Pentru a reusi sa aiba majoritatea, cele trei partide ar avea nevoie si de formatiunea maghiara, care deocamdata ramine fidela parteneriatului la guvernare. Aliantele ramin insa niste instrumente destul de fragile in Romania si rareori reusesc sa se mentina dupa ce se termina alegerile.
XS
SM
MD
LG