Linkuri accesibilitate

"În Moldova e un popor foarte simpatic, care merită o viaţă mai bună"


Kalman Mizsei

Kalman Mizsei, reprezentatul UE la Chisinau: "Tendinţa de aprofundare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului este singura corectă".

Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri. 15 minute cu Radio Europa Liberă.

Înainte să trecem la discuţia cu invitatul ediţiei de astăzi, vă propun să aflăm cum a fost anul 2010 pentru simplii locuitori ai regiunii transnistrene şi ce speranţe îşi leagă aceştia de anul în care am intrat? Opinii, culese la întâmplare pe străzi din Tiraspol şi Bender, în ultimele zile ale anului trecut.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

„Pentru mine, a fost un an greu: şi cu vârsta, şi cu serviciul. Dar, când mergi prin oraş şi mai ales dacă vremea e aşa frumoasă ca astăzi, se uită. Toate vor trece. Oricum, trebuie să sperăm la mai bine”.

„Există mici schimbări. Dar am vrea mai multe. Avem în permanenţă probleme cu documentele, cu birocraţia. Peste tot, numai hârtii şi iar hârtii. Lipsa locurilor de muncă e o altă paroblemă. Bărbaţii sunt nevoiţi să plece la Moscova, iar femeile rămân acasă să-şi caute de lucru, cu salarii foarte mici”.

„2010 nu s-a remarcat prin nimic. Toate cum au fost, aşa au rămas”.

„Toate preţurile au crescut, iar din pensie nu ai cum să achiţi facturile. 2010 cred că a fost cel mai greu în acest sens. Sper că la anul va fi mai bine. Cel puţin să ne majoreze pensia”.

„Anul acesta am intrat la universitate, facultatea inginerie tehnică. Am obţinut permis de conducere. Cred că a fost un an bun, memorabil. Anul viitor sper că nu va fi mai rău ca acesta”.

„În principiu, a fost un an bun, deşi mă aşteptam la mai multe. Sper că ideile ce nu s-au realizat anul acesta, se vor realiza la anul. Important e să reuşesc cu învăţătura, căci la medicină nu e simplu. Foarte mulţi intră, dar puţini reuşesc să absolve. Sunt şi studenţi lenoşi, dar uneori şi profesorii îs de vină”.

„A fost un an greu pentru mine. De la viitor, de asemenea, nu aştept nimic bun. Copiii sunt departe, în Rusia. Aici nu au avut de muncă şi au plecat”.

„Pentru mine a fost nici rău, nici bine. nimic deosebit, în afară de faptul că mi s-a născut un nepot. Iată anul viitor sper să fie cât mai bun, pentru toată lumea. Toţi să fie sănătoşi şi numai bine le doresc tuturor”.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Opinii culese la întâmplare pe străzi din Tiraspol şi Bender.

În ultimele zile ale anului 2010, colega mea Valentina Ursu a realizat un amplu interviu cu reprezentantul special al Uniunii Europene în Republica Moldova, Kalman Mizsei, negociatorul principal al Bruxellesului în procesul reglementării transnistrene. Kalman Mizsei se află la sfârşit de mandat, pe care l-a exercitat începând cu anul 2006. În opinia sa, anul 2010 a avut semne încurajatoare pentru soluţionarea conflictului transnistrean.

Kalman Mizsei: „Diplomaţia uneori dă impresia că nu face nimic. Au fost multe însă anul curent în această privinţă. Preşedintele Medvedev a promis la reuniunea de la Deauville, că în 2011, după crearea guvernului, tratativele oficiale vor continua. Cred că e o şansă reală, fiindcă preşedintele rus a spus asta. Moldova a fost mereu gata de tratative. Cred că pot fi procese promiţătoare. Important e ca măsurile de aprofundare a încrederii să existe, să continue consultările cu toţi parternerii. Iar noi aşteptăm o abordare constructivă şi din partea părţii transnistrene. Tratativele pe marginea unui conflict nu pot fi anticipate, dar există motive pentru optimism.”

Europa Liberă: Şi aţi putea sa ne spuneti concret, pe ce se bazează acest optimism al Dumneavoastră?

Kalman Mizsei: „Anul acesta a conţinut evoluţii promiţătoare. Iar eu iau în serios ce a spus preşedintele rus, ca şi doamna Merkel, cancelarul german. Eu consider, că declaraţia preşedinţilor Ianukovici şi Medvedev a fost foarte progresivă. De aceea, anul acesta multe s-au înfăptuit”.

Europa Liberă: Să ne vorbiti si despre felul cum e percepută încrederea dintre cele două părţi implicate în conflict, Chişinău şi Tiraspol?

Kalman Mizsei: „E un lucru dificil. Trebuie spus, însă, că tendinţa de aprofundare a încrederii e singura corectă. Anul acesta a fost ceva. E nevoie de mai mult. Bunăoară, e gata o decizie a Guvernului care să permită transportul mărfurilor pe calea ferată. Asta trebuie făcut, trebuie de mers înainte. Şi e nevoie de transparenţă în acest proces pentru a spulbera suspiciunile, că e vorba doar de interesele unor structuri ale business-ului. Trebuie să aibă de profitat oamenii în sensul larg al cuvântului.”

Europa Liberă: Dar Moscova doreşte, într-adevăr, soluţionarea acestui conflict? Va intreb pentru ca Federatia Rusa este ţara, care a declanşat acest razboi de la Nistru. Dar mai apoi i s-a atribuit statul de mediator. Cu acest statut participă la negocieri în formatul 5+2.”


Kalman Mizsei: „Ştiţi, că există formatul 5+2, există deci interese diferite. Trebuie aceste interese împăcate şi, prin urmare, toţi trebuie să cedeze ceva anume. Şi noi, şi ruşii, şi moldovenii, ucrainenii şi transnistrenii n-ar trebui să aştepte maximumul. Dacă toţi vor dori maximumul, nu se va reuşi nimic. Dar sunt diplomaţi şi negociatori experimentaţi, de aceea, eu cred că există o şansă”.

Europa Liberă: Dar Bruxelles-ul poate pune presiune pe Moscova?


Kalman Mizsei
: „Nu se pune problema presiunii, ci a tratativelor purtate într-o atmosferă de respect reciproc. Bruxelles şi Moscova au multe interese între ele şi în planul economic, şi în cel al securităţii, şi al sferei sociale. Şi trebuie găsit un compromis pe baza acestor interese.”

Europa Liberă: Pe cât de clară este poziţia Ucrainei, un alt mediator la negocierile în formatul 5+2?

Kalman Mizsei
: „Da, poziţia Ucrainei e destul de clară. Noi avem consultări cu ambasadorul Harcenko la Bruxelles. Avem contacte bune. Eu cred, că interesele Ucrainei şi ale Uniunii Europene coincid în mare măsură”.

Europa Liberă: Şi pentru ca aceste negocieri nu se mai poarta din 2006, cu ce ar trebui să se înceapă acum pentru a debloca procesul de soluţionare a conflictului transnistrean?


Kalman Mizsei
: „S-a început cu măsurile de asigurare a încrederii. Iar acum e nevoie de relansat procesul de tratative oficiale. Nu vreau să dau impresia, că acolo se va face totul dintr-odată. Noi mizăm foarte mult pe circulaţia liberă a oamenilor, ceea ce poate dinamiza tratativele. Apoi colegii din Transnistria vor ca acordurile bilaterale să fie revăzute. Ei au impresia, că partea moldovenească nu respectă aceste acorduri. Trebuie revăzute aceste acorduri cu ajutorul formatului 5+2. Şi e nevoie să se ajungă la o înţelegere comună a situaţiei juridice şi reale de colaborare”.

Europa Liberă: Ce statut ar fi cel mai potrivit pentru această regiune? Deşi nu s-a ajuns până la aceasta, totuşi în cadrul negocierilor se discută şi despre aspectul juridic.


Kalman Mizsei
: „Statutul e un alt aspect, dar, fireşte, trebuie respectată suveranitatea şi integritatea teritorială a Moldovei. Dar trebuie să existe şi generozitate. Ce garanţii trebuie acordate acestei autonomii? Şi eu nu cred, că e important acum să găsim nişte denumiri pentru asta, că o fi federaţie sau confederaţie sau stat unitar. Trebuie să începem cu conţinutul. Ce anume trebuie să aibă Transnistria? Ce trebuie să facă ea de sine stătător şi ce nu în cadrul aceluiaşi stat? Iar faptul, că acest stat e unitar sau federativ nu e atât de important. În Spania e stat unitar, dar şi autonomii foarte puternice sunt: bascii şi catalanii. Acolo autonomiile au garanţii puternice. De aceea, ar fi contraproductiv să se discute doar despre denumiri. Trebuie să se discute despre conţinut şi în acest sens Uniunea Europeană poate ajuta ambele părţi.”

Europa Liberă: În privinţa retragerii armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova vreau să vă întreb. Credeţi că este posibil ca până la urmă să plece armata rusă din Estul Republicii Moldova?


Kalman Mizsei
: „Ianukovici şi Medvedev au declarat, că această problemă trebuie soluţionată în cadrul procesului de negocieri. E o problemă importantă, care trebuie să aibă o dezlegare. Procesul de negocieri o poate soluţiona.”

Europa Liberă: Actualele forţe de mentinere a pacii in zona de securitate pot fi inlocuite cu alte forţe pacificatoare ale Uniunii Europene, sub egida Uniunii Europene?


Kalman Mizsei: „N-ar fi corect să mă refer la acest aspect detaliat dacă îl raportăm la tratative. Fapt e că, după 20 de ani de la conflict, trebuie să se mizeze mai mult pe garanţiile politice şi juridice ale acordului, pe problemele existente în zona de securitate. Ea trebuie să fie o zonă normală, dar acolo mai apar aspecte legate de poliţie şi miliţie. Munca strict pacificatoare e prea puţin după 20 de ani”.

Europa Liberă: Ce ne puteţi spune despre cazul jurnalistului Vardanean? Cum poate fi el soluţionat? Mai exista si cazul Cazac. De ce nu există o înţelegere reciprocă între oficialităţile de la Chişinău şi cele de la Tiraspol?


Kalman Mizsei
: „Ar trebui să-l întrebăm pe domnul Antiufeev. E foarte important ca drepturile lui Vardanean să fie respectate, să fie un proces uman şi normal. E important să existe o înţelegere reciprocă în acest sens între oficialităţile Moldovei şi Transnistriei. Urmărim cazurile Vardanean şi Cazac”.

Europa Liberă: Si foarte sincer, sunteţi optimist în ce priveşte soluţionarea problemei transnistrene? Cîţi ani mai trebuie să treacă ca să se găsească un deznodământ?

Kalman Mizsei
: „E o întrebare la care nu poate exista un răspuns. Când există un conflict, nu poţi şti când toţi actorii implicaţi vor fi împreună. De aceea, nu putem să speculăm cu privire la durata conflictului. Dar cred că există o şansă reală în condiţiile creării unei atmosfere de încredere între Chişinău şi Tiraspol. Apoi e nevoie de consultări intensive între Bruxelles şi Moscova, care au multe interese comune ceea ce poate influenţa şi problema cu pricina. Fireşte, soluţionarea trebuie găsită în formatul 5+2, pentru că şi alţi parteneri au interesele şi drepturile lor de a fi participanţi activi ai acestui proces.”

Europa Liberă: Dar Moldova se integrează în Europa cu sau fără Transnistria?

Kalman Mizsei: „Fireşte, numai cu Transnistria. Avem deja un exemplu prost, Ciprul, şi există o anumită poziţie în acest sens a membrilor Uniunii Europene. Dar totodată vreau să spun că paşii făcuţi spre integrare de către Moldova vor fi foarte atractivi pentru populaţia de pe malul stâng al Nistrului. Şi asta tot ajută la soluţionarea conflictului”.

Europa Liberă: Credeti ca Transnistria ar vrea să intre împreună cu Moldova în Uniunea Europeană?

Kalman Mizsei: „E greu de spus, fiindcă cine are posibilitatea să-i întrebe pe oamenii de acolo? 500 mii de oameni au gânduri diferite. Dar atunci când avantajele de a fi parte a Moldovei vor fi vizibile, eu cred, că ele vor atrage populaţia de pe malul stâng.”

Europa Liberă: Dar deocamdată cinovnicii din Tiraspol vor unirea cu Federaţia Rusă.

Kalman Mizsei
: „Au şi ei păreri diferite. Există o deosebire între părerile oficiale şi cele neoficiale. Situaţia lor e dificilă. De aceea, nu trebuie să exagerăm importanţa acestor declaraţii.”

Europa Liberă: Tiraspolul beneficiază mai mult de ajutoarele din partea Moscovei, ceea ce nu se poate spune şi despre Chişinău, că ar beneficia de asistenţă substanţială din partea Federaţiei Ruse.

Kalman Mizsei
: „Moscova nu e de fapt un donator foarte mare, pe când noi ajutăm mult Moldova. Iar acum este o decizie de a canaliza 15 % din aceste ajutoare spre malul stâng. Europa şi Moldova sunt doar de trei ani vecini. E un proces, care are nevoie de acumulare. Dar dorinţa noastră e să ajutăm din ce în ce mai serios populaţia din stânga Nistrului.”

Europa Liberă: Ce le doriţi la sfîrşit de an ascultătorilor postului Europa Liberă? Ce mesaj aveti pentru cetăţenii Republicii Moldova?

Kalman Mizsei
: „Îi doresc poporului moldovenesc atât de pe malul drept, cât şi de pe cel stâng al Nistrului, să aibă instituţii stabile, democratice şi transparente ale puterii, iar orientarea pro-europeană să se accentueze. Dialogul dintre Chişinău şi Tiraspol să aducă rezultate pentru oameni. Măsurile de întărire a încrederii pot influenţa asta. Şi, desigur, vă doresc o situaţie economică bună pentru toate familiile Moldovei. Sunteţi un popor simpatic, care merită o viaţă mai bună”.

Europa Liberă: În exclusivitate pentru Europa Liberă a fost interviul cu reprezentantul Uniunii Europene la Chişinău Kalman Mizsei. Diplomatul occidental îşi încheie mandatul în Republica Moldova.

Radu Benea: opinia reprezentantului permanent al Uniunii Europene în Republica Moldova, Kalman Mizsei, în exclusivitate pentru Radio Europa Liberă, într-un interviu realizat de Valentina Ursu.

Doamnelor si domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulţumeşte pentru atenţie şi vă doreşte toate bune. Aici e Radio Europa Liberă.

AntiNostalgia – privind spre viitor

Radio Europa Liberă reia seria „Antinostalgia”: documentare, dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG