Linkuri accesibilitate

Brisbane, al treilea oraș al Australiei, amenințat să fie inundat


Inundaţiile din statul Queensland sunt considerate cele mai grave din ultimul secol şi au provocat deja daune economice imense Australiei.


Brisbane este al treilea oraş ca mărime al Australiei, după Sydney şi Melbourne. În acest moment, la trei după-amiază, ora locală, mulţi dintre cei două milioane de locuitori ai metropolei îşi iau rămas bun de la propriile case, care vor fi probabil înghiţite de ape. Detalii are Mircea Ţicudean
.

Potrivit ultimelor estimări, nivelul apelor va atinge punctul culminant la Brisbane joi dimineaţă, ora locală, când ar urma să fie acoperite de inundaţii 20.000 de locuinţe. Metropola cu două milioane de locuitori de pe coasta de nord-est a Australiei este capitala statului Queensland, acoperit deja în mare măsură de ape. Suprafaţa inundată în urma ploilor musonice este la fel de mare ca teritoriile Franţei şi Germaniei puse laolaltă.

În statul Queensland au murit până acum din cauza revărsării apelor 12 de persoane, iar alte 67 sunt date dispărute.
Oraşul Brisbane este confruntat cu o dublă ameninţare: nivelul ridicat al râului Brisbane, care se varsă în mare în centrul metropolei, şi nivelul de alarmă atins într-un lac de acumulare din amonte, construit în urmă cu câteva decenii tocmai ca să ferească metropola şi zonele aferente de indundaţii necontrolate.

Acum, după multe zile de ploi abundente, inginerii de la lacul de acumulare sunt nevoiţi să dea drumul treptat apei, ca să nu rişte prăbuşirea barajului. Mii de locuitori din Brisbane şi-au părăsit deja casele, urmând ordinul autorităţilor de a se refugia în puncte mai înalte ale zonei metropolitane. Sute de magazine au pus pe uşă semnul „Închis”, iar curentul electric a fost oprit în mare parte o oraşului. În acest moment, cam 70.000 de gospodării nu au electricitate.

Primarul oraşului, Campbell Newmann, le-a spus locuitorilor să nu meargă la serviciu decât dacă este absolută nevoie de ei – sau dacă munca lor este vitală pentru „supravieţuirea oraşului”.

Inundaţiile din statul Queensland sunt considerate cele mai grave din ultimul secol şi au provocat deja daune economice imense Australiei. Statul deţine cele mai importante rezerve de cărbune ale Australiei. Trei companii din domeniu au închis deja minele, iar întreruperea legăturilor pe calea ferată face imposibilă transportul cărbunelui deja extras, aşa că preţurile au crescut peste noapte.

Este compromisă în mare măsură recolta de trestie de zahăr – cultură în care statul Queensland deţine întâietatea.
Brisbane este al treilea port de marfă din Australia, iar închiderea lui din cauza inundaţiilor ar putea provoca pagube de jumătate de miliard de dolari australieni.

AP scrie că printre grijile autorităţilor locale se numără la ora aceasta şi obiceiul aşa-numitului „turism de inundaţie”, adică al curioşilor care ies pe malul râului umflat de ape, ca să vadă cu ochii lor furia naturii şi, evident, să facă poze şi înregistrări. Premierul statului Queensland, Anna Bligh, le-a cerut curioşilor să stea mai bine acasă sau în locurile sigure de pe dealurile oraşului, pentru că nu fac decât să încurce munca echipelor de salvare.
XS
SM
MD
LG