Linkuri accesibilitate

12.01 - București: CSAT și „comunitatea informațională”


Modificarea legii CSAT nu este simplă, intenţionîndu-se crearea unei aşa numite comunităţi a informaţiilor care va coordona toate serviciile de informaţii.


12 ianuarie 2001

Actualitatea.
(Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Andreea Pora).

CSAT și „comunitatea informațională”.

Potrivit presei de dimineaţă de la Bucuresti, temele dezbatute în cadrul şedintei de astazi a Consiliului de Stat pentru Apărarea Tării ar fi fost de fapt mult mai numeroase decît subiectele de pe agenda, sa-i spunem oficială a reuniunii.

Dacă în privinţa numirii controversatului senator PDSR Radu Timofte în fruntea SRI ar fi existat se pare un consens mai vechi între liderii PDSR, aceiaşi presă romanească a făcut diferite speculaţii pe marginea unei posibile prime încordări mai serioase a relaţiei dintre Ion Iliescu şi Adrian Năstase de după alegeri. Ipoteticul contecios ar fi putut să se fi iscat de intenţia fostului director al SIE, Ioan Talpeş, actualmente consilier prezidenţial pe probleme de apărare, de a înfiinţa prin lege aşa numita „comunitate informaţională”. Sprijinită de preşedintele Iliescu, ideea domnului Talpeş s-ar concretiza printr-o suprastructură care ar deţine controlul asupra SRI, SIE, SPP şi a Serviciului de Telecomunicatii Speciale, precum şi a serviciilor secrete specifice care există în interne, justiţie şi apărare.

Premierul Năstase s-ar fi arătat pare-se extrem de iritat de o atare perspectivă prin care toate serviciile secrete din Romania ar trece direct în subordinea acestei comunităţi coordonate de preşedintele CSAT, Ion Iliescu. După cum veţi putea auzi şi din corespondenţa Andreii Pora, unele din pronosticurile presei s-au dovedit a fi întemeiate
.

Şedinta CSAT pare să fi fost una dedicată proiectelor de organizare şi de funcţionare a Ministerului Apărarii, Ministerului de Interne şi a însuşi CSAT-ului, cel puţin aşa reiese din comunicatul oficial remis presei. În mod curios comunicatul trece sub tăcere faptul că în timpul şedinţei s-a discutat destul de mult despre propunerea făcuta de preşedintele Ion Iliescu, aceea de a-l numi în funcţia de director al Serviciului Roman de Informaţii pe Radu Timofte, cel care deţine preşedinţia comisie de apărare din Senat.

După cum susţin surse din interiorul CSAT în discuţie s-a mai aflat un nume : cel al lui Doru Ioan Tărăcilă, care nu a beneficiat însă decit de o mică susţinere, şeful statului impunîndu-şi, fără probleme, punctul de vedere. Aşa încît, Radu Timofte a fost nominalizat în unanimitate după propriile sale declaraţii drept viitorul director al SRI, urmînd ca numirea să fie confirmată de către parlament. Procedurile vor mai dura însă, deoarece încă nu au fost formate comisiile de control ale SRI şi SIE.

Trebuie reamintit că decizia de acum vine în urma unei întîlniri pe care senatorul Timofte a avut-o joi cu şeful statului şi a deciziei fostului director SRI Costin Georgescu de a demisiona, deşi mandatul său expira in aprilie. Situaţie în care nu mai este necesar ca parlamentul să decidă eliberarea acestuia din funcţie. Acest lucru a lăsat cale liberă nominalizării lui Timofte. Nici Costin Georgescu nu a rămas în pierdere. Şeful statului semnînd miercuri decretul prin care acesta a fost numit ambasador în Cipru. Cît despre Radu Timofte acesta a fost destul de reticent în declaraţii, susţinînd că deocamdată nu se pune problema unor schimbări de oameni.

R. Timofte: „Cert este că nu voi abdica de la respectarea legii şi că voi încerca îmbunătăţirea legislaţiei în primul rînd a legii de organizare şi funcţionare a SRI-ului şi a legii siguranţei naţionale, dar şi legea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării care sunt votate şi care au nişte reglementări depăşite , inclusiv ameninţările la adresa siguranţei naţionale. Schimbare de dragul schimbării n-o să fac. Nu mi-am propus deocamdată să schimb pe nimeni.”

O altă chestiune care a fost intens dezbătută în şedinţă a fost cea a modificării legii de organizare şi funcţionare a CSAT, hotarîndu-se constituirea unui colectiv de lucru ce va fi coordonat de Ioan Talpeş, care va trebui să prezinte un nou proiect de lege la sfîrşitul lunii aprilie. Problema modificării legii CSAT nu este simplă, intenţionîndu-se crearea unei aşa numite comunităţi a informaţiilor care va coordona toate serviciile de informaţii. Persoana care va ocupa aceasta funcţie va avea putere de decizie asupra serviciilor de informaţii.

Formula se pare că este susţinută de Ion Iliescu şi de consilierul Ioan Talpeş, al cărui nume se vehiculează de altfel pentru respectivul post, dar stîrneşte reticenţa premierului Adrian Năstase şi a altor membrii ai CSAT. Cert este că mulţi nu doresc existenţa de putere şi control al tuturor serviciilor secrete, considerînd că ar fi riscant ca o singura persoană să aibă în mînă o atare putere. Radu Timofte afirmă că, personal, va susţine formarea comunităţii informaţiilor, care, din punctul său de vedere, nu înseamnă o pălărie pentru toate serviciile de informaţii.

R. Timofte: „Asta nu înseamnă o pălărie pentru toate serviciile, nu înseamnă un conducator al tuturor serviciilor, înseamnă mai degrabă o participare, o colaborare a serviciilor pentru ca informaţia să fie unitară, corectă, aceea care se prezintă preşedintelui, primului ministru.”

Cît despre riscul ca o singura persoană să aibe controlul asupra tuturor serviciilor de informaţii, Radu Timofte afirmă că funcţia ar putea fi deţinută prin rotaţie de către unul dintre şefii acestor servicii.

R. Timofte: „Nu se pune problema controlului. Controlul numai Parlamentul îl execută, iar dacă vorbim de o singură persoană, ea nu poate fi decît o persoana care este conducătoare a unuia dintre serviciile componente ale comunităţii de informaţii. Deci, se poate ca, prin rotaţie, conducătorii serviciilor de informaţii să preia frîiele acestei comunităţi, pentru un an, pentru o lună, pentru cît se va stabili prin lege.”

Oricum, pentru înfiinţarea comunităţii de informaţii nu este suficientă modificarea legii de funcţionare a CSAT-ului, ci şi cea a siguranţei naţionale, cît şi modificarea unor prevederi speciale pentru celelalte servicii de informaţii.
XS
SM
MD
LG