Linkuri accesibilitate

Avertisment privind posibila amînare a adoptării monedei euro


Mugur Isărescu

Mugur Isărescu: Catalizator al reformelor, trecerea la moneda europeană în 2015 este, cu trecerea timpului, o țintă tot mai îndepărtată.

Hotarirea guvernului roman de majorare a taxei pe valoarea adaugata (TVA) a fost cea mai periculoasa masura economica adoptata pina acum, crede guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. Din punctul lui de vedere, marirea TVA de la 19 la 24 la suta, care a intrat in vigoare de la intii iulie anul trecut putea fi evitata. Fara sa o spuna direct, seful bancii centrale din Romania a sugerat ca tara putea iesi din recesiune, daca nu ar fi apelat la acest instrument de marire a TVA, care a descurajat economia privata, fiindca a avut efecte secundare multiple.

Lucrurile ar putea sa se blocheze din nou, avertizeaza guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, daca guvernul va da iarasi dovada de “slabiciuni electorale” in 2012, cind vor avea loc alegeri parlamentare. Mugur Isarescu i-a atentionat astfel pe politicienii din arcul guvernamental ca Romania ar putea amina trecerea la moneda euro, programata
pentru 2015, daca anul viitor va fi din nou incalcata disciplina bugetara.

Adoptarea euro in Romania in 2015 este un obiectiv care functioneaza ca un “catalizator al reformelor”, subliniaza seful bancii centrale, care observa ca “pe masura ce timpul trece 2015 devine o tinta tot mai indepartata”. Explicatia lui este destul de simpla si porneste de la faptul ca proiectul euro a fost construit de Banca Centrala Europeana pe doua picioare: disciplina fiscala si cooperare politica, dar “echilibrul intr-un singur picior este destul de greu de asigurat” considera guvernatorul bancii centrale care insita in acest fel asupra necesitatii mentinerii unei discipline bugetare ferme.

Dincolo de aceste observatii care scot la iveala vulnerabilitatile tarii, Banca
Mondiala estimeaza ca economia romaneasca va creste cu 1,5 la suta, iar in 2012
cu 4,4 la suta ca urmare a masurilor de retructurare aplicate deja de guvern. In ultimul raport al Bancii Mondiale se precizeaza ca Romania este alaturi de Bulgaria, Kazahstan, Lituania, Rusia si Ucraina una din economiile emergente care deruleaza cele mai riguroase masuri de restructurare. Acelasi raport atentioneaza insa ca Romania are o expunere substantiala la sistemele bancare ale unor state din zona euro cu datorii mari, cum este, bunaoara, Grecia si ca in orice caz o crestere sub asteptari a economiilor din zona euro reprezinta un risc si pentru statele din Europa Centrala si de Est, deci si pentru Romania.

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG