Linkuri accesibilitate

14.01 - În faza în care ne aflăm, pregătim viitorul


Ioan Rus: Sunt atît de multe lucruri curente şi în perspectiva integrării imediată, încît realmente nu am ajuns să ne ocupăm de chestiuni ce aparţin trecutului imediat.


14 ianuarie 2001

Interviul săptămînii.

Moderator: Liana Ionescu.
Invitat: Ioan Rus, ministru de interne in cabinetul Adrian Năstase.

Europa Liberă: Domnule ministru, ati intrat deja frontal în miezul problemelor, declanşînd lupta împotriva fenomenului corupţiei, mă refer la furturile din conductele de petrol. Poliţiştii nu sunt străini de acest fenomen. Ce măsuri veţi întreprinde în perioada imediat următoare?

Ioan Rus:
Am întreprins deja unele măsuri, legat de acest fenomen. Respectiv a fost schimbată comanda poliţiei din judeţul Ilfov, dar chestiunea nu este legată doar de acest aspect al furturilor din conductele care transportă petrol ci este legată de modul în care actul de comandă se derulează în acest inspectorat.

Fiindcă şi în alte judeţe se întimplă astfel de lucruri, am ordonat o anchetă care este în curs de derulare în alte 7 judeţe în care am avut astfel de situaţii şi alte situaţii, iar in perioada imediat urmatoare, respectiv de săptămîna care vine, vor fi analize în toate inspectoratele de poliţie din toată ţara. În urma acestor analize, sigur că vor rezulta diverse concluzii.

Absolut ştiinţific, sistemic şi sistematic şi într-o viziune unitară pe care noi începem să o avem la această oră, vom face aprecierea asupra activităţii, iar dat fiind faptul că omul face binele şi omul face răul, vom lua măsuri de promovare, probabil a unora, şi de sancţionare drastică a altora.

De asemenea, în cursul zilei de ieri, dat fiind faptul că şi la poliţia de frontieră - citiţi în presă, vedeţi la televizor -, se întimplă o serie de lucruri care nu sunt în conformitate cu legea, am schimbat întreaga comandă a acestei arme, absolut pe criterii profesionale, încercînd să facem aprecierile şi cu convingerea că şi acest lucru va determina o schimbare în atitudinea colaboratorilor noştri care lucrează în această poliţie, iar chiar astazi şi mîine se vor face schimbări şi în alte comandamente de armă din ministerul de Interne. [...]

Europa Liberă: Intenţionaţi să extindeţi controlul civil şi asupra serviciului intern, de informaţii al Ministerului de Interne ? Din cîte ştim acesta nu este supus nici unui control, nici controlului civil, nici controlului Parlamentului, deci este în afara oricarui control, în acest moment ?

Ioan Rus:
Direcţia noastră de informaţii şi protectie, ea nu are atribuţii legate de societatea civilă. Ea are atribuţii legate exclusiv de modul în care noi înşine, ca structură, ne facem treaba. Deci este absolut specializată. Nu am luat în discuţie încă posibilitatea transferului sub aspectul controlului sau aşa a unor atribuţiiuni care aparţin conducerii ministerului catre societatea civilă, dar el are menirea ca informaţiile pe care ni le pune la dispoziţie sa ne sprijine într-un act managerial practic, competent si competitiv. Si sa semnaleze înainte tuturor existenţa unor situaţii în interiorul acestui minister care nu sunt în concordanţă cu ceea ce noi ne-am propus să facem.

Europa Liberă: Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă a semnalat în cadrul mineriadei din ʼ99 implicarea unor cadre din minister care au acţionat practic, împotriva intereselor statului. Intenţionaţi să redeschideţi dosarul acelei mineriade şi eventual să luaţi măsurile corespunzătoare împotriva vinovaţilor ?

Ioan Rus:
În faza în care ne aflăm, pregătim viitorul. Sunt atît de multe lucruri curente şi în perspectiva integrării imediată, încît, realmente nu am ajuns să ne ocupăm de chestiuni ce aparţin trecutului imediat. Dar pe măsură ce strucrurile de conducere ale ministerului se vor reaşeza, cu siguranţă că tot ceea ce a fost semnalat ca fiind neregulă atît în trecutul imediat cît şi cel mai puţin apropiat vom încerca sa aflam peste tot adevărul şi să reconstruim adevăr peste adevăr astfel încît noi înşine să fim mult mai credibili şi mult mai de folos întregii societăţi romaneşti. [...]
XS
SM
MD
LG