Linkuri accesibilitate

Instituția consiliului de coordonare a unei coaliții guvernamentale


Victor Ciorbea

Cele doua consilii înființate de primul guvern reformator de la București de multe ori au amînat luarea unor hotăriri importante la timpul oportun.

La fel ca in Republica Moldova, prima coalitie democratica formata in Romania dupa alegerile din 1996 a oscilat intre idealurile pe seama carora au venit la putere si interesele clientelare care au subminat-o, incet, dar sigur. Lustratia si buna guvernare clamate in campania electorala au fost pierdute destul de repede in detaliile care priveau atit armonizarea programelor de guvernare, cit si a interesolor clientelare imediate. Primul sef de guvern impus de fortele reformatoare din Romania in 1996, Victor Ciorbea, un jurist bine intentionat, dar extrem de precaut, a incercat sa impuna o disciplina a luarii deciziilor si a votului parlamentar, constituind doua consilii de coordonare ale coalitiei, asemanatoare institutional cu ceea ce a infiintat Alianta pentru Integrare Europeana din Republica Moldova.

Protocolul semnat pe 5 decembrie 1996, de cele sapte formatiuni care au format
primul guvern reformator al Romaniei si care viza sustinerea executivului din legislativ a fost urmat de institutionalizarea mecanismelor de supraveghere si arbitraj, ramase in istoria politica recenta a romanilor sub acronimele adesea ridiculizate de COCOPO si COCOPA. A fost vorba deci despre monitorizarea respectarii angajamentelor partidelor prin COCOPO: Consiliul de Coordonare Politic, dar si despre monitorizarea votului parlamentar prin Consiliul de Coordonare al Parlamentului COCOPA. Altfel spus COCOPO gira prin sedinte interminabile, care uneori tineau si cite o noapte intreaga, activitatea guvernului, iar COCOPA gira prin intruniri la fel de dese si prelungite activitatea parlamentara.

Cele doua consilii care negociau permanent deciziile politice intr-un proces extrem de complicat, fiindca participau la discutii reprezentanti de la toate cele sapte partide aflate la guvernare, au ingreunat si de multe ori au aminat luarea unor hotariri importante la timpul oportun. In plus impartirea functiilor potrivit algoritmului determinat de rezultatele alegerilor in cele doua consilii a dat senzatia ca noua coalitie reformatoare din Romania se ocupa doar de satisfacerea clientilor politici si de oferirea unor sinecuri sprijinitorilor
acesteia.
XS
SM
MD
LG